SAFS004 Frying Oils Techology and Food Safety for Frying Oils

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS004
Ad Frying Oils Techology and Food Safety for Frying Oils
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

The aim of this course is to comprehend the basic knowledge of frying oil production processes and to gain the ability to solve possible problems in order to maintain oil quality during frying. In line with this general objective, the following learning outcomes are expected to be gained:.

Dersin İçeriği

This course consists of information about the production technology of frying oils, the frying process, and the importance of the changes that occur in oils and fried oil in terms of food safety.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kızartma yağı üretim süreçlerini ayırt eder
ÖÇ02 Kızartma yağı üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar
ÖÇ03 Gıda güvenliğine ilişkin gelişmeleri takip eder
ÖÇ04 Kızartma yağlarının doğaya yaptığı olumsuz etkileri eleştirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. 4
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kızartma yağı üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Kızartma yağlarında istenilen nitelikler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Kızartma amacıyla kullanılan katı ve sıvı yağların kontrol kriterleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Kızartma çeşitleri I Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Kızartma çeşitleri-II Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kızartma meknanizması Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kızartma ekipmanları Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Kızartma işleminin etkileri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Kızartılmış yağda oluşan değişiklikler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Kızartılan üründe oluşan değişiklikler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Kızartma sırasında oluşan ürünlerin sağlığa etkisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Kızartma yağlarının depolanması ve transferi ve atık yağ yönetimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Kızartma yağları ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Kızartma yağlarının stabilitesi ve zenginleştirilmesi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl sonu sınavları Final Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl sonu sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.02.2025 07:10