TM587 Drying and Storage of Agricultural Crops

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TM587
Ad Drying and Storage of Agricultural Crops
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ürün ve havanın temel fiziksel ve termodinamik özelliklerinin incelenmesi, temel kurutma tekniklerine giriş, işletme içinde ve tarlada yapılan kurutma işlemi için optimum çalışma koşullarının tanıtılması, ürün bazında örnek olay örneklerinin incelenmesi.

Dersin İçeriği

Tarım Ürünlerinin kurutulması ve depolanmasına dönük temel fiziksel parametreler, kurutma teknikleri, ürün bazında kurutma uygulamaları

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yok

Kaynaklar

Mujumdar, A.S. 2006. Handbook of Industrial Drying. CRC Press.

Notlar

Drying and Storage of Agricultural Crops Carl W. Hall AVI Publishing Company, 1980 - 381 sayfa


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tarım ürünlerinin kurutulması ile ilgili temel fiziksel parametreleri tanır..
ÖÇ02 Tarım ürünlerinin kurutulma yöntemlerini tanır.
ÖÇ03 Ürün bazında kurutma teknikleri arasındaki farkları ayırt eder.
ÖÇ04 Ürün kurutmada ilk yatırım ve enerji tüketim maliyetlerini dikkate alır.
ÖÇ05 Sürdürülebilir ürün kurutma için yenilenebilir enerji kaynaklarını göz önünde bulundurur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yeterliliklerine sahip olur. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi alanı ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanı ile ilgili bir problemin kurgulanmasından başlayarak, yeni çözüm teorileri geliştirir 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir. 1
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir. 1
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik ve profesyonel bağlamda teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çalışmaların sonuçları, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak en az bir yabancı dil kullanarak gerek yurt içi gerekse yurt dışında aktarabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kurutma ile ürün muhafazasının önemi, farklı tarım ürünlerinin özellikleri, gıda güvenliği ve kalitesi Ders notları ve web kaynaklarının araştırılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Kurutma havasının özellikleri, termodinamik yasalar Ders notları ve web kaynaklarının araştırılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Psikrometrik kart, ürün denge nemi Ders notları ve web kaynaklarının araştırılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Desorsiyon, adsopsiyon, buharlaşma ısısı Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Hava debisi, fanlar, hava kanalları Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kurutmaya giriş, tek dane kurutma, tabaka kurutma Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Güneşte kurutma , güneşli kurutma Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sıcak havayla kurutma Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Mikrodalga kurutma Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Kurutmada enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Tahılların kurutulması Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Sebze kurutma Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Meyve kurutma Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Tıbbi ve aromatik ürünlerin kurutulması Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve web kaynaklarının çalışılması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2024 12:21