TM525 Pülverizatör Çalışma Karakteristikleri Saptanması Yöntemleri

6 AKTS - 3-1 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TM525
Ad Pülverizatör Çalışma Karakteristikleri Saptanması Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ALİ BAYAT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ALİ BAYAT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, Püskürtme teknolojileri alanında araştırma yapmak isteyenlerin bilmesi gereken pülverizatör çalışma karakteristiklerinin nasıl ölçüldüğü ve değerlendirildiğini öğretmektir.

Dersin İçeriği

Püskürtme basıncı, meme debisi, memeler arası mesafe hesabı, paternatör üzerinde hacimsel dağılım ölçme, damla çapları ölçme ve istatiksel yorumu, deposit ve sürüklenme ölçümü, sıvıların fiziksel özelliklerinin ölçümü, deposit ve drift ölçme standartları

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

İnternette konu ile ilgili makaleler ve standartlar

Notlar

Ders sunuları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Püskürtme paterni karakteristik damla çapları ölçümünü öğrenir.
ÖÇ02 Tek bir meme ve çoklu meme kullanımında püskürtme paterni belirlemeyi öğrenir.
ÖÇ03 Tarla Pülverizatörleriyle çalışmada hedef yüzeylerde ilaç birikimi ve sürüklenme potansiyeli ölçüm metotlarını öğrenir.
ÖÇ04 Yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörleriyle çalışmada hedef yüzeylerde ilaç birikimi ve sürüklenme potansiyeli ölçüm metotlarını öğrenir.
ÖÇ05 Tarla ve bahçede örnek uygulama çalışmalarını öğrenir.
ÖÇ06 Tarla ve bahçede alınan örneklerin fluorometrik analizini öğrenir.
ÖÇ07 Alınan verilerin grafik ve tablolar hailinde sunumu ve yorumlamayı öğrenir.
ÖÇ08 İlaç uygulama ekipmanları değerlendirmelerinde kullanılan iz maddeleri ve iz maddesi seçimini öğrenir.
ÖÇ09 Örneklemem yüzeyleri seçimi ve örneklemem yüzeylerinden iz maddesi ayırma tekniklerini öğrenir.
ÖÇ10 Meme basıncı ve debi ölçmeyi öğrenir
ÖÇ11 sıvıların fiziksel özelliklerini ölçer


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yeterliliklerine sahip olur. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi alanı ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanı ile ilgili bir problemin kurgulanmasından başlayarak, yeni çözüm teorileri geliştirir 1
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik ve profesyonel bağlamda teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çalışmaların sonuçları, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak en az bir yabancı dil kullanarak gerek yurt içi gerekse yurt dışında aktarabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sıvıların bazı önemli fiziksel özellikleri ve bunların parçalanmaya etkileri Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Sıvı ilaç parçalama mekanizmaları:basınçla, santrifüj kuvvetle, hava akımıyla,elektro hidrodinamik kuvvetler Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Püskürtme paterni karakteristik damla çapları ölçümü Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Tek bir meme ve çoklu meme kullanımında püskürtme paterni belirleme Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 İlaç sürüklenmesi ve sürüklenme nedenleri,İlaç sürüklenmesi azaltma teknolojileri Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Tarla Pülverizatörleriyle çalışmada hedef yüzeylerde ilaç birikimi ve sürüklenme potansiyeli ölçüm metotları Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörleriyle çalışmada hedef yüzeylerde ilaç birikimi ve sürüklenme potansiyeli ölçüm metotları Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders notları ve internet üzerinden döküman Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tarla ve bahçede örnek uygulama çalışmaları Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Tarla ve bahçede alınan örneklerin fluorometrik analizi Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Alınan verilerin grafik ve tablolar hailinde sunumu ve yorumlama Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 İlaç uygulama ekipmanları değerlendirmelerinde kullanılan iz maddeleri ve iz maddesi seçimi Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Örneklemem yüzeyleri seçimi ve örneklemem yüzeylerinden iz maddesi ayırma teknikleri Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Ödev I ve ödev sunumu Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Ödev II ve ödev sunumu Ders notları ve internet üzerinden döküman Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve internet üzerinden döküman Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve internet üzerinden döküman Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 1 1
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 153
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,12
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2024 12:19