G125 Kimya

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G125
Ad Kimya
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. MURAT TÜRK
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. MURAT TÜRK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Kimya bilimini tanımak diğer bilim dallarıyla ilgisini tanıtmak ve teorik ve uygulamalı olarak kavratmaktır.

Dersin İçeriği

Madde, maddenin özellikleri ve ölçü birimlerini boyut analizi dönüştürme, Atomun yapısı ve özellikleri, Periyodik tablo ve özellikleri, Kimyasal tepkimeler ve hesaplamalar, Çözeltiler ve derişim hesapları, Gazlar anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Petrucci, R. H. xx. Genel Kimya

Notlar

Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kimya bilimini, Maddeyi ve maddesel özellikleri kavrar.
ÖÇ02 Boyut analizi ile birim dönüştürmeyi yapar.
ÖÇ03 Atom ve atom kuramlarını kavrar
ÖÇ04 Mol kavramı ile ilgili hesaplamaları yapar
ÖÇ05 Kimyasal tepkimeleri tamamlar ve hesaplamaları yapar.
ÖÇ06 Sulu çözeltileri tanır ve derişim hesaplarını yapar
ÖÇ07 Çözelti hazırlama, titrasyon v.b. deneyleri laboratuvarda uygulayarak sonuçlarını yorumlar ve raporlar
ÖÇ08 Gazlar ve özelliklerini kavrar
ÖÇ09 Kimyasal kinetik ve entalpi hesaplarını yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Maddenin özellikleri ve ölçümü Ders notlarından anlatım ve soru cevap
2 Özellikleri ve ölçümü II Ders notlarından anlatım ve soru cevap
3 Atomlar ve atom kuramı Ders notlarından anlatım ve soru cevap
4 Mol Kavramı Ders notlarından anlatım ve soru cevap
5 Kimyasal bileşikler Ders notlarından anlatım ve soru cevap
6 Kimyasal Tepkimeler Ders notlarından anlatım ve soru cevap
7 Tepkimeler Ders notlarından anlatım ve soru cevap
8 Ara Sınav
9 Çözeltilere Giriş Ders notlarından anlatım ve soru cevap
10 Sulu çözelti tepkimeleri Ders notlarından anlatım ve soru cevap
11 Çözeltiler ve Fiziksel Özellikleri Ders notlarından anlatım ve soru cevap
12 Gazlar Ders notlarından anlatım ve soru cevap
13 Gaz Tepkimeleri Ders notlarından anlatım ve soru cevap
14 Kimyasal Tepkimelerde Enerji Ders notlarından anlatım ve soru cevap
15 Kimyasal Kinetik Ders notlarından anlatım ve soru cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları
17 Yarıyıl Sonu Sınavları


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:47