Genel Bilgi
Kod | ZFS115 |
Ad | Mesleki Deontoloji ve Gıda Etiği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Ödevi ahlakın temeli olarak gören, bazı eylemlerin sonuçlarına bakılmaksızın, ahlaki bakımdan yapılması gereken eylemler olduğunu iddia eden etik anlayış olan deontolojizmin öğretilmesi, gıda mühendisliği mesleğinin tanıtılması, mühendislik mesleği ahlaki kuralları ve meslek etiğinin öğretilmesi ve gıda- etik konularına açıklık getirilmesi
Dersin İçeriği
Bir ahlak felsefesi olan etik ve meslek etiği kavramlarıyla, mühendislik ve gıda mühendisliğindeki ahlaki kurallar
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Aydın, İ. (2010). Etik. Ankara: Pegem.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Ahlakla ilgili genel kavramları ve ahlak felsefelerini bilir |
ÖÇ02 | Gıda mühendisliği mesleğini daha yakından tanır |
ÖÇ03 | Meslek etiği kavramını ve mühendislik mesleğindeki ahlaki kuralları öğrenir |
ÖÇ04 | Meslek odalarının işlevleri hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ05 | Gıda konusunda yapılan ahlaka aykırı uygulamalardan haberdar olur |
ÖÇ06 | Ahlaki Hayat ve Evrimi hakkında tarışır hale gelir |
ÖÇ07 | Ahlak felsefeleriden haberdar olur |
ÖÇ08 | Yararcı ahlak kuramı ve ilişkili kavramlar |
ÖÇ09 | KANT ın ahlak kuramı ve deontoloji bağlantısını öğrenir |
ÖÇ10 | Gıda ve etik konularından haberdar olur |
ÖÇ11 | helal haram ve kosher gıdayı öğrenir |
ÖÇ12 | işyerlerindeki yükselmeler ve Vasatokrasi kavramını öğrenir |
ÖÇ13 | Mobbing hakkında farkındalık sahibi olur |
ÖÇ14 | Dersin konusu ile ilgi,li en az bir kitap okuyup tartışabilecek hale gelir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | 4 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | 5 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda mühendisliği tanımı, tarihçesi, eğitimin içeriği | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Deontoloji, etik, meslek, iş, meslek etiği gibi tanım ve kavramlar | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Mesleğe ilişkin tutumlar | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Mühendislik mesleği ahlaki kuralları | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Mesleğin ana prensipleri | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Ahlaki Hayat ve Evrimi | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Ahlak felsefeleri , bu konularla ilgili en az bir kitap okuma | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ders notundaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Ara sınav | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Yararcı ahlak kuramı ve ilişkili kavramlar | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | KANT ın ahlak kuramı | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Gıda ve etik | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | helal ve haram ve kosher gıda | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | vasatokrasi | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Mobbing | Ders notundaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notundaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notundaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |