ZFS115 Mesleki Deontoloji ve Gıda Etiği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZFS115
Ad Mesleki Deontoloji ve Gıda Etiği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Ödevi ahlakın temeli olarak gören, bazı eylemlerin sonuçlarına bakılmaksızın, ahlaki bakımdan yapılması gereken eylemler olduğunu iddia eden etik anlayış olan deontolojizmin öğretilmesi, gıda mühendisliği mesleğinin tanıtılması, mühendislik mesleği ahlaki kuralları ve meslek etiğinin öğretilmesi ve gıda- etik konularına açıklık getirilmesi

Dersin İçeriği

Bir ahlak felsefesi olan etik ve meslek etiği kavramlarıyla, mühendislik ve gıda mühendisliğindeki ahlaki kurallar

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Aydın, İ. (2010). Etik. Ankara: Pegem.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ahlakla ilgili genel kavramları ve ahlak felsefelerini bilir
ÖÇ02 Gıda mühendisliği mesleğini daha yakından tanır
ÖÇ03 Meslek etiği kavramını ve mühendislik mesleğindeki ahlaki kuralları öğrenir
ÖÇ04 Meslek odalarının işlevleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Gıda konusunda yapılan ahlaka aykırı uygulamalardan haberdar olur
ÖÇ06 Ahlaki Hayat ve Evrimi hakkında tarışır hale gelir
ÖÇ07 Ahlak felsefeleriden haberdar olur
ÖÇ08 Yararcı ahlak kuramı ve ilişkili kavramlar
ÖÇ09 KANT ın ahlak kuramı ve deontoloji bağlantısını öğrenir
ÖÇ10 Gıda ve etik konularından haberdar olur
ÖÇ11 helal haram ve kosher gıdayı öğrenir
ÖÇ12 işyerlerindeki yükselmeler ve Vasatokrasi kavramını öğrenir
ÖÇ13 Mobbing hakkında farkındalık sahibi olur
ÖÇ14 Dersin konusu ile ilgi,li en az bir kitap okuyup tartışabilecek hale gelir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. 5
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda mühendisliği tanımı, tarihçesi, eğitimin içeriği Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Deontoloji, etik, meslek, iş, meslek etiği gibi tanım ve kavramlar Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Mesleğe ilişkin tutumlar Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Mühendislik mesleği ahlaki kuralları Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Mesleğin ana prensipleri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Ahlaki Hayat ve Evrimi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Ahlak felsefeleri , bu konularla ilgili en az bir kitap okuma Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders notundaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ara sınav Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Yararcı ahlak kuramı ve ilişkili kavramlar Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 KANT ın ahlak kuramı Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Gıda ve etik Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 helal ve haram ve kosher gıda Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 vasatokrasi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Mobbing Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notundaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notundaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:47