ZFS113 Technical English for Food Engineering I

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZFS113
Ad Technical English for Food Engineering I
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HAKAN BENLİ
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HAKAN BENLİ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda mühendisliği alanında temel terminoloji ve terimlerin öğretilmesi.

Dersin İçeriği

Gıda mühendisliği alanında temel terminoloji ve terimler. Meyve ve Sebze işleme alanındaki terimler. Et ve et teknolojisi alanındaki terimler. Zeytin ve zeytin yağı alanındaki terimler. Süt ve süt ürünleri alanındaki terimler. Fermentasyon alanındaki terimler. Un ve un üretimi alanındaki terimler. Çikolota üretimi ve kakao alanındaki terimler. Şeker, Tuz ve Çay alanındaki terimler. Gıda katkı maddeleri ve işleme alanındaki terimler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Smith and Hui 2004. Food Processing Principles and Applications. Blackwell Publishing

Notlar

Ders notları, slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Meyve ve Sebze işleme alanındaki terimleri listeler
ÖÇ02 Et ve et teknolojisi alanındaki terimleri listeler
ÖÇ03 Zeytin ve zeytin yağı alanındaki terimleri listeler
ÖÇ04 Süt ve süt ürünleri alanındaki terimleri listeler
ÖÇ05 Fermentasyon alanındaki terimleri listeler
ÖÇ06 Un ve un üretimi alanındaki terimleri listeler
ÖÇ07 Çikolota üretimi ve kakao alanındaki terimleri listeler
ÖÇ08 Şeker, Tuz ve Çay alanındaki terimleri listeler
ÖÇ09 Gıda katkı maddeleri ve işleme alanındaki terimleri listeler


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Meyve ve Sebze işleme alanındaki terimlerin öğretilmesi I Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Meyve ve Sebze işleme alanındaki terimlerin öğretilmesi II Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Et ve et teknolojisi alanındaki terimlerin öğretilmesi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Zeytin ve zeytin yağı alanındaki terimlerin öğretilmesi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Süt ve süt ürünleri alanındaki terimlerin öğretilmesi I Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Süt ve süt ürünleri alanındaki terimlerin öğretilmesi II Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Fermentasyon alanındaki terimlerin öğretilmesi I Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Fermentasyon alanındaki terimlerin öğretilmesi II Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Un ve un üretimi alanındaki terimlerin öğretilmesi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Çikolota üretimi ve kakao alanındaki terimlerin öğretilmesi. Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Şeker, Tuz ve Çay alanındaki terimlerin öğretilmesi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Gıda katkı maddeleri ve işleme alanındaki terimlerin öğretilmesi I Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Gıda katkı maddeleri ve işleme alanındaki terimlerin öğretilmesi II Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.02.2025 05:00