Genel Bilgi
Kod | IG213 |
Ad | Chemical Kinetics and Reaction Engineering |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HALİME ÖMÜR PAKSOY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. HALİME ÖMÜR PAKSOY
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Kimyasal ve biyolojik tepkimelerle ilgili temel kavramların anlatılması, problem çözülmesi konusundaki bilginin kazandırılması, reaktör tipleri ve tasarımına giriş bilgilerinin verilmesi, güvenli ve yüksek verimde ürün elde edilmesi için mühendislik temel bilgilerini entegre biçimde kullanabilme becerilerinin geliştirilmesi
Dersin İçeriği
Kimyasal ve biyolojik tepkimeler için hız, stokiyometri ve denge analizi konseptleri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
FOOD ENGINEERING – Vol. I - Kinetics of Chemical Reactions in Foods - Cavalieri, R. P. and Reyes De Corcuera, J. I.
Notlar
Fogler, H. S. Elements of Chemical Reaction Engineering. 4th ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall PTR, 2006. ISBN: 9780130473943
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kimyasal tepkime hızını belirler. |
ÖÇ02 | Tepkime hız sabitini belirler. |
ÖÇ03 | Tepkime mekanizması açıklar. |
ÖÇ04 | Molekülarite; Yarılanma süresi, Reaksiyon derecelerini belirler. |
ÖÇ05 | Reaksiyon hızına sıcaklığın etkisini açıklar. |
ÖÇ06 | Aktivasyon Enerjisini belirler. |
ÖÇ07 | Gaz Fazı Tepkimelerini açıklar. |
ÖÇ08 | Kataliz ve adsorpsiyon yasalarını ilişkilendirir. |
ÖÇ09 | Enzim kinetiğini belirler. |
ÖÇ10 | Polimerizasyon Kinetiğini açıklar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kimyasal tepkimeler | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Tepkime hızı, Hız yasası, Tepkime hız sabiti, Tepkime mekanizması, Molekülarite, Yarılanma süresi | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Reaksiyon derecelerinin belirlenmesi, Psödo dereceler | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Reaksiyon hızına sıcaklığın etkisi, Aktivasyon Enerjisi | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Ardı ardına reaksiyonlar | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
6 | Kinetik verilerin değerlendirilmesi | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Tepkime Hızının Kuramsal belirlenmesi | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gaz Fazı Tepkimeleri | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Çarpışma kuramları | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Çözelti Tepkimeleri | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Kataliz ve adsorpsiyon | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Enzim reaksiyonlarının kinetiği | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Kompleks Tepkimeler | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Polimerizasyon Kinetiği | Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |