IG213 Chemical Kinetics and Reaction Engineering

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IG213
Ad Chemical Kinetics and Reaction Engineering
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HALİME ÖMÜR PAKSOY
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. HALİME ÖMÜR PAKSOY (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Kimyasal ve biyolojik tepkimelerle ilgili temel kavramların anlatılması, problem çözülmesi konusundaki bilginin kazandırılması, reaktör tipleri ve tasarımına giriş bilgilerinin verilmesi, güvenli ve yüksek verimde ürün elde edilmesi için mühendislik temel bilgilerini entegre biçimde kullanabilme becerilerinin geliştirilmesi

Dersin İçeriği

Kimyasal ve biyolojik tepkimeler için hız, stokiyometri ve denge analizi konseptleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

FOOD ENGINEERING – Vol. I - Kinetics of Chemical Reactions in Foods - Cavalieri, R. P. and Reyes De Corcuera, J. I.

Notlar

Fogler, H. S. Elements of Chemical Reaction Engineering. 4th ed. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall PTR, 2006. ISBN: 9780130473943


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kimyasal tepkime hızını belirler.
ÖÇ02 Tepkime hız sabitini belirler.
ÖÇ03 Tepkime mekanizması açıklar.
ÖÇ04 Molekülarite; Yarılanma süresi, Reaksiyon derecelerini belirler.
ÖÇ05 Reaksiyon hızına sıcaklığın etkisini açıklar.
ÖÇ06 Aktivasyon Enerjisini belirler.
ÖÇ07 Gaz Fazı Tepkimelerini açıklar.
ÖÇ08 Kataliz ve adsorpsiyon yasalarını ilişkilendirir.
ÖÇ09 Enzim kinetiğini belirler.
ÖÇ10 Polimerizasyon Kinetiğini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kimyasal tepkimeler Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Tepkime hızı, Hız yasası, Tepkime hız sabiti, Tepkime mekanizması, Molekülarite, Yarılanma süresi Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Reaksiyon derecelerinin belirlenmesi, Psödo dereceler Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Reaksiyon hızına sıcaklığın etkisi, Aktivasyon Enerjisi Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Ardı ardına reaksiyonlar Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
6 Kinetik verilerin değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Tepkime Hızının Kuramsal belirlenmesi Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gaz Fazı Tepkimeleri Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Çarpışma kuramları Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Çözelti Tepkimeleri Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
12 Kataliz ve adsorpsiyon Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Enzim reaksiyonlarının kinetiği Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Kompleks Tepkimeler Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Polimerizasyon Kinetiği Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:48