Genel Bilgi
Kod | IG214 |
Ad | Food Biochemistry |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
The aim of the course is to give students the fundamental concepts of Food Biochemistry
Dersin İçeriği
Introduction, bioenergetics, Molecular organization and classification of cells, Water, metabolic pathways, browning reactions, amino acids, peptides and proteins and their properties, Enzymes and their, significance, general properties of enzymes, enzyme kinetics, mechanism of enzyme catalysis, Biochemical changes in foods.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Harvey, R. A. ve Ferrier, D. R. 2011. Lippincott’s Illustrated Reviews: Biochemistry 5th Edition, Lippincott Williams & Wilkins, Baltimore, MD. ABD,
Notlar
DERS NOTLARI VE SLAYTLAR
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Knows the definition and scopes of food biochemistry |
ÖÇ02 | Knows the principles of biochemistry |
ÖÇ03 | Knows the enzymes and their importance |
ÖÇ04 | Knows the cell and its molecular organisation and metabolic pathways. |
ÖÇ05 | Gains the understanding relationship between water activity and food stability |
ÖÇ06 | Knows the biochemical changes occuring in foods. |
ÖÇ07 | Knows general understanding of life long learning. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Definition and scope of biochemistry, basic chemistry, chemical elements, and biogeochemical cycles | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Importance of carbon with respect to life, important properties of carbon, energy metabolism in cells, introduction to metabolisms, principles of thermodynamics | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Bioenergetics (energy, entropy, Gibbs free energy, activation energy) and energy storage substances in cells, structure of ATP | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Cell theory, What exactly is a cell, Molecular organization of eukaryotic cell, Classification of cells Prokaryotic and Eukaryotic cells | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Water, properties of water, Polarity of Water, free and bound waters, water activity, water activity and food stability | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Metabolic pathways, Glycolysis, fates of pyruvate, | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Aerobic Respiration Krebs cycle,Electron transport chain and Oxidative phosphorylation, | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Midterm exam | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
9 | Enzymatic and non-enzymatic browning reactions in foods | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Amino acids, peptides and proteins, amino acids and their properties, structure of proteins, denaturation of proteins, | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Enzymes, significance of enzymes in nature, activation energy and enzymes, structure and general properties of enzymes, enzyme kinetics I | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Enzymes, significance of enzymes in nature, activation energy and enzymes, structure and general properties of enzymes, enzyme kinetics II | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Enzymes, Nomenclature and classification of enzymes, mechanism of enzyme catalysis | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Biochemical changes in fruits and vegetables (climacteric and non-climacteric events etc.) | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Biochemical changes in meat and fish | Lecture notes and suggested books | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları I | Final exam | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları II | Final exam | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 50 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,00 | ||
AKTS | 2 AKTS |