Genel Bilgi
Kod | IG220 |
Ad | Analytical Chemistry |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Analitik kimyanın temel prensipleri, örnek alma ve örneğin analiz hazırlanmasını planlamak ve uygun analizleri yapmak, raporlamak ve yorumlamak ile ilgili temel ve genel kavramları geliştirmektir
Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında, analitik kimya ile ilgili temel kavramlar, kantitatif analizlerde kullanılan araç gereçler, molarite, normalite, %, ppm, oranlarının hesaplanması, çözelti hazırlama, asit ve baz titrrasyonları, potasniyometri ve redoks reaksiyonları ve bu reaksiyonlardaki hesaplamaların yapılması, deney düzeneklerini kurarak analizlerin gerçekleştirilmesi, raporlanması ve değerlendirilmesi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Kılıç, E. ve Yılmaz, H. (Çeviri editörleri), (D. A. Skoog, D. M. West, F.J. Holler S., Crouch, S.R.) Analitik Kimya Temel İlkeler, Bilim Yayıncılık, 8. Baskı, Ankara, 2007.
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kantitatif analizlerde kullanılan araç, gereç, alet ve ekipmanları tanır |
ÖÇ02 | Kalitatif ve kantitatif analizlere örnekler verir |
ÖÇ03 | Çözelti hazırlama prensiplerini yazar |
ÖÇ04 | Kantitatif analizleri hesaplar. |
ÖÇ05 | Asit ve baz reaksiyonlarındaki değişimi inceler |
ÖÇ06 | Mohr yöntemini kullanarak gıdalarda tuz miktarını belirler |
ÖÇ07 | Redoks ve potansiyometrik reaksiyonların gıdalar için önemini açıklar |
ÖÇ08 | Analizlerde kullanılacak örnekleri doğru şekilde hazırlama sorumluluğunu üstlenir |
ÖÇ09 | Deney yapma, veri toplama, analiz sonuçlarını yorumlama ve analiz raporu hazırlama becerisini kazanır |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 4 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Introduction to analytical chemistry | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Beyin Fırtınası |
2 | Analysis methods in foods, scope of analytical chemistry | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Numbers and units in Analytical chemistry | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Problem Çözme |
4 | Equipments used in quantiative analysis | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme |
5 | Principles of solution preperation, calculation and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Problem Çözme |
6 | Calculation of molarity and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme |
7 | Calculation of normality and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma, Problem Çözme |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Acid-base titrations I | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
10 | Acid-Base Titrations II | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme |
11 | Calculations of pH in strong acid vs strong base reactions and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Calculations of pH in weak acid vs weak base reactions and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Soru-Cevap |
13 | Calculations for precipitation reactions and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme |
14 | Calculations for redox reactions and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme |
15 | Calculations for potantiometric reactions and interpretation of the results | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar, Problem Çözme |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,00 | ||
AKTS | 5 AKTS |