Genel Bilgi
Kod | ZFS228 |
Ad | Gönüllülük Çalışmaları |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NURAY GÜZELER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Toplum ve topluma hizmet uygulamaları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin temel kavramlar ve projelerinin önemi .Hedef Kitle Problemini belirleme. Belirlenen problemlere yönelik çözüm önerileri üretme. Günümüzde topluma hizmet uygulamaları: Kamu kurumlarının ve Sivil toplum kuruluşlarının topluma hizmet uygulamaları ve sosyal sorumluluk projeleri. Kentimizde topluma hizmet uygulamaları ile sosyal sorumluluk projelerini araştırma. Panel, Konferans, bilgilendirme seminerleri düzenleme. Bu çerçevede çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alma.
Dersin İçeriği
Bu derste tanımlanan etkinliklerle üniversite öğrencilerinde aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler hakkında toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak; bireysel ve toplumsal sorumluluk geliştirme, işbirliği, dayanışma, etkili iletişim becerilerini oluşturma amaçlanır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Erdoğan, E., Uyan-Semerci, P., Yentürk, N., Yurttagüler, L., Doğan-Yenisey, K., Beyazova, A. ve Durmuş, G. Türkiye’de Gönüllülük, Deneyimler, Sınırlılıklar ve Yeni Açılımlar. 2020. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gaziler konusunda hedef kitlenin ihtiyaçlarını belirler |
ÖÇ02 | Sivil toplum kuruluşları kapsamında projeler geliştirir |
ÖÇ03 | Bu projelerde aktif olarak yer alarak iş birliği içinde ekip çalışmasını yapar |
ÖÇ04 | Projeleri yürütürken hem proje içinde hem de proje dışında etkili iletişim kurar |
ÖÇ05 | Panel, konferans, kongre, sempozyum gibi bilimsel etkinliklere izleyici, konuşmacı ya da düzenleyici olarak katılır |
ÖÇ06 | Toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturur |
ÖÇ07 | Bireysel ve toplumsal sorumluluk geliştirir |
ÖÇ08 | İşbirliği yapmayı öğrenir |
ÖÇ09 | Ortak çalışma sonucunda dayanışma becerilerini geliştirir |
ÖÇ10 | Bu süreçte iletişim becerileri geliştirir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, önemi ve kurallar | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Örnek sosyal sorumluluk projelerinin tanıtımı | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Proje yazma | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Sivil toplum kuruluşlarının tanıtımı | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Proje taslağı sunumu | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Proje uygulamaları-1 | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Proje uygulamaları-2 | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Proje uygulamaları-3 | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Proje uygulamaları-4 | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Proje uygulamaları-5 | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Proje uygulamaları-6 | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Proje uygulamaları-7 | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Proje sunumları | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Proje sunumlarını değerlendirme | STK ile işbirliği | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem başından itibaren anlatılan konuları içeren ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem başından itibaren anlatılan konuları içeren ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |