G337 Gıda Mühendisliği Uygulamaları I

2 AKTS - 0-4 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G337
Ad Gıda Mühendisliği Uygulamaları I
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 0-4 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ASİYE AKYILDIZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Laboratuvarda uyulması gereken kuralların, örnek almanın ve hazırlamanın, kullanılacak çözeltileri hazırlamanın, laboratuvar temel alet ve ekipmanları kullanmanın, gıda bileşenlerinin temel analiz yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretilmesi

Dersin İçeriği

Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuar ve pilot işletme çalışmaları

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notları

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Laboratuvarda uyulması gereken kuralları bilir
ÖÇ02 Örnek almayı ve hazırlamayı bilir.
ÖÇ03 Kullanılacak çözeltileri hazırlamayı bilir
ÖÇ04 Laboratuvar temel alet ve ekipmanları kullanmayı bilir
ÖÇ05 Gıda bileşenlerinin temel analiz yöntemlerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 5
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 1 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
2 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 2 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
3 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 3 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 4 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
5 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 5 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 6 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
7 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 7 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 8 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 9 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
11 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 10 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
12 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 11 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
13 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 12 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
14 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 13 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
15 Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuvar ve pilot işletme çalışması 14 İlgili ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları 1 İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları 2 İlgili ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 58
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,32
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:50