Genel Bilgi
Kod | G325 |
Ad | Gıda Mikrobiyolojisi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ZERRİN ERGİNKAYA |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Bilal AĞIRMAN (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Mikrobiyel gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda enfeksiyon ve intoksikasyona neden olan patojen mikroorganizmalar ve gıdaların korunması ve güvenli gıda üretilmesi amacıyla kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyel gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi (ısıl işlemler, radyasyon, yüksek basınç uygulamaları) gibi gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgilerin lisans öğrencilerine aktarılması.
Dersin İçeriği
Mikrobiyel gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda enfeksiyon ve intoksikasyona neden olan patojen mikroorganizmalar ve gıdaların korunması ve güvenli gıda üretilmesi amacıyla kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyel gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi (ısıl işlemler, radyasyon, yüksek basınç uygulamaları) gibi gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgiler.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Marth, E. H., Steele, J. (Eds.). (2001). Applied dairy microbiology. CRC Press.
Notlar
ders notları ve kaynaklar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tipleri, bulaşma kaynakları, mikroorganizma davranışlarını öğrenir |
ÖÇ02 | Gıdalarda sterilizasyon yöntemlerini öğrenir |
ÖÇ03 | Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir |
ÖÇ04 | Gıda muhafaza yöntemlerini öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tarihçesi ve taksonomisi | kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tipleri, bulaşma kaynakları, mikroorganizma davranışları | kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
3 | Gıdalarda indikator mikroorganizmalar | kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
4 | Fırsatçı patojenler | kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Grup Çalışması |
5 | Prediktif mikrobiyoloji | kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
6 | Starter kültürler | kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Örnek Olay |
7 | Gıdalarda sterilizasyon yöntemleri | kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Gösteri, Gösterip Yaptırma |
8 | Ara Sınav | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
9 | Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörler | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması |
10 | Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörler, Uygulama: aerob ve anaerob mikroorganizmaların üretilmesi çalışmaları | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması |
11 | Gıdalarda patojen mikroorganizmalar Uygulama (Salmonella aranması) | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Gıdalarda patojen mikroorganizmalar Uygulama (Listeria aranması) | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Gıda muhafaza ilkeleri, Uygulama (dondurulmuş balıklarda Aeromonas hydrophila ve mikrofloranın araştırılması) | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar |
14 | Gıda muhafaza ilkeleri, Uygulama: yeşil yapraklı sebzelerin toplam bakteri yükü | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
15 | Gıda muhafaza ilkeleri,Uygulama (kuru meyvelerde küf sayımı) | İlgili ders notu ve kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili ders notu ve kitaplar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |