G331 Hijyen ve Sanitasyon

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G331
Ad Hijyen ve Sanitasyon
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. IŞIL VAR ÖNGEL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda sanayinde ve işletmelerde üretilen ürünlerin tüketiciye güvenli bir gsunulması için alınacak önlemlerin başında gelen hijyen ve sanitasyon uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Bu dersin içinde mikrobiyal bulaşmalarla oluşan sorunlar, Gıdaların KirliliğiBu ders, mikroorganizmalar, biyofilm,Mikrobiyal bulaşmalarla oluşan sorunlar, Temizleme yöntemleri, Deterjan tanım ve özellikleri,Deterjan ve dezenfektan çeşitleri, işletme hijyeni, Personel hijyeni,Sanitasyon programları ve uygulaması,Hijyenik dizaynı içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

SARICAN, C. Gıda Sektöründe Hijyen. Akademik Gıda, 2(6), 5-7.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 mikroorganizmalar ve onların biyofilm formları ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Mikrobiyal bulaşmalarla oluşan sorunlar ve bunların kaynakları ve çözüm yolları hakkında farkındalık kazanır
ÖÇ03 Temizleme yöntemleri tartışıp Deterjan tanım ve özellikleriile çeşitlerinden haberdar olur
ÖÇ04 işletme hijyeni içinde hammaddeden başlayarak hava, su gibi etkenlerin etkilerinin önemini öğrenir ve işletme içindeki böcek, kemirgen vb ile savaşma yolları hakkında fikir sahibi olur.
ÖÇ05 Sanitasyon programları ve uygulamasının nasıl yapılacağını öğrenir
ÖÇ06 Personel hijyeninin bir işletmede çok önemli bir yere sahip olduğunu anlar ve bu konuda personele yönelik verilecek eğitimler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ07 İşletmelerde Hijyenik dizaynın gerekliliklerini detaylı bir şekilde öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Derse yönelik tanım ve kavramlar; mikroorganizmalar, biyofilm İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Mikrobiyal bulaşmalarla oluşan sorunlar İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıdaların Kirliliği İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Kir ve Temizlik İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Temizleme yöntemleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Deterjan tanım ve özellikleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Dezenfeksiyon tanım ve özellikleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Deterjan ve dezenfektan çeşitleri (1) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Deterjan ve dezenfektan çeşitleri(2) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Personel hijyeni İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Gıda endüstrisinde sanitasyon ve hijyen (hammadde ve katkılar hava ve su; suların temizlenmesi vs.) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Hijyenik dizayn İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Sanitasyon programları ve uygulaması İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemleri İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:50