Genel Bilgi
Kod | IG307 |
Ad | Food Packaging Technology |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. SÜLEYMAN POLAT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, gıda hammaddelerinin elde edilmeleri, işlenmeleri ve satışa sunulmaları aşamalarında gereksinim duyulacak ambalajlarla ilgili bilgilerin öğrencilere kazandırılmasıdır. Ayrıca öğrencilere gıda ambalajlamada teknolojisindeki son gelişmeler ve gıda ambalajlamada kullanılabilecek biyolojik malzemeler konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği
Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddeleri ile işlenmiş ürünlerin ambalajlanmasında duyulan gereksinimler, ürün özelliklerine uygun ambalaj seçimleri; selüloz, cam, metal ve plastik ambalajlar ile kombine ambalajlar, kapama sistemleri, etiketleme ilkeleri, raf ömrü ile ilgili tanımlamalar; gıda ambalaj materyalleri ile ambalajlara uygulanan analiz ve testler; gıda ambalajlama konusundaki gelişmeler. Modifiye atmosfer, kontrollü atmosfer, yenebilir film ve kaplama uygulamaları, aktif ve akıllı ambalajlama sistemlerinin tanıtımı.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition
Notlar
Ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda bozulmalarının önlenmesinde ambalajın önemini kavrar |
ÖÇ02 | Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyalleri tanır ve özelliklerini öğrenir |
ÖÇ03 | Gıda özelliklerine uygun ambalaj seçimini yapar |
ÖÇ04 | Gıdalarda raf ömrünün önemini kavrar ve bunu sağlayacak koşulları öğrenir |
ÖÇ05 | Gıda ambalajlama teknolojisindeki son gelişmeleri ve gıda ambalajlamada kullanılabilecek biyolojik malzemeleri öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | 2 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda özelliklerinin korunmasında ambalajın önemi | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyaller | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Kağıt ve kağıt bazlı ambalajlar | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Cam Ambalajlar | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
5 | Metal ambalajlar | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Plastikler ve plastik işleme yöntemleri | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Plastikler ve plastik işleme yöntemleri 2 | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kombine Ambalajlar | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
10 | Gıda-Ambalaj etkileşimleri | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
11 | Gıdalarda raf ömrü tayini | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
12 | Aseptik ambalajlama tekniği | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Modifiye atmosfer ambalajlama | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Yeni ambalaj teknolojileri | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma, ödev | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma |
15 | Gıdaların etiketlenmesi ve gıda ambalajları ile ilgili yasal hükümler | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konuları okuma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 95 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,80 | ||
AKTS | 4 AKTS |