Genel Bilgi
Kod | G342 |
Ad | Gıda Analizleri ve Metroloji |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NURAY GÜZELER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, öğrencilere gıda analizleri konusunda bir temel oluşturmak ve gıdalarda önemli olan fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlerin yapılması konusunda beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Laboratuvar çalışmaları sırasında uyulması gereken kurallar. Analiz yöntemleri, gravimetri, volumetri. Hassas terazi kullanma, hacim ölçüleri. Örnek alma, örnek almada yapılan hatalar, örnek alma araç ve gereçleri, örneklerin analize hazırlanması, sonuçların ifade edilmesi. Dansimetre, piknometre, refraktometre. Gıdalarda pH, asitlik tayini, gıdalarda rutubet miktarı ve kurumadde tayini, gıdalarda yağ tayini, gıdalarda protein tayini gıdalarda şeker tayini, gıdalarda kül ve mineral madde tayini. Gıdalarda duyusal değerlendirme.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Cemeroğlu, B. Gıda Analizleri. 2010. Nobel Akademik Yayıncılık.
Notlar
Uylaşer, V. ve Başoğlu, F. Temel Gıda Analizleri. 2011. Dora Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Laboratuvarda nasıl çalışılması gerektiğini bilir |
ÖÇ02 | Gıda analizlerinin yapılış amaçlarını bilir |
ÖÇ03 | Gıdalardan numune almayı ve hazırlamayı bilir |
ÖÇ04 | Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapmayı bilir |
ÖÇ05 | Analiz sonuçlarını yorumlamayı bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Laboratuvar Çalışmaları Sırasında Uyulması Gereken Kurallar | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
2 | Analiz Yöntemleri, Gravimetri, Volumetri | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
3 | Hassas Terazi Kullanma, Hacim Ölçüleri | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Örnek Alma, Örnek Almada Yapılan Hatalar. | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Örnek Alma Araç ve Gereçleri | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Örneklerin Analize Hazırlanması, Sonuçların İfade Edilmesi | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Dansimetre, Piknometre, Refraktometre | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıdalarda pH, Asitlik Tayini | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
10 | Gıdalarda Rutubet Miktarı ve Kurumadde Tayini | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Gıdalarda Yağ Tayini | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Gıdalarda Protein Tayini | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Proje Temelli Öğrenme |
13 | Gıdalarda Şeker Tayini | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
14 | Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Tayini | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
15 | Gıdalarda Duyusal Değerlendirme | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Gıda analizleri ders notlarındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |