Genel Bilgi
Kod | IG316 |
Ad | Food Biotechnology |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amacı öğrencilere biyoteknoloji ve gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında genel bilgi sunmaktır.
Dersin İçeriği
Giriş, mikrobiyal büyüme, son işlem, fermentör tasarımı, gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Aran, N., (Ed.), 2010, Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara Nair, A. J. (2008). Introduction to biotechnology and genetic engineering. Laxmi Publications, Ltd.. Grandison, A. S., Grandison, A. S., & Lewis, M. J. (Eds.). (1996). Separation processes in the food and biotechnology industries: Principles and applications (Vol. 27). Woodhead Publishing. Pometto, A., Shetty, K., Paliyath, G., & Levin, R. E. (Eds.). (2005). Food biotechnology. CRC Press.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Biyoteknoloji alanında genel bilgiyi hatırlar |
ÖÇ02 | Biyoteknolojik ürünlerin geri kazanımı ve saflaştırılmasını açıklar |
ÖÇ03 | Fermantasyonla elde edilen gıda ürünlerinin (örneğin; fırın mayası, bitkisel gıdalar) üretimini açıklar |
ÖÇ04 | Hammaddeden son ürüne kadar uygun işleme tekniğini uygular |
ÖÇ05 | deneysel analizleri yapar, sonuçları değerlendirir |
ÖÇ06 | Ekip ve Takım çalışmasına uyum sağlar |
ÖÇ07 | Mesleki etiğe saygı duyma ve yaşam boyu öğrenmenin genel anlayışını açıklarg. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Tanım ve kapsamlarbiotechnology | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Mikrobiyal büyümenin prensipleri | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
3 | Ürünlerin çıkarılması ve saflaştırılması | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Ürünlerin çıkarılması ve saflaştırılması | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
5 | Fermentör tasarımı | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Biyoproseslerde kütle transferi | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
7 | Gen klonlamanın prensipleri | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar: Fırın mayası üretimi | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar: Sofralık zeytin | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
11 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar: Turşular | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
12 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar: Şalgam, sirke | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
13 | Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar: Tarhana, boza, soya ürünleri (Soya sosu, tempe) | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
14 | Fabrika ziyareti | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay |
15 | Gıda endüstrisinde genetik modifikasyon uygulamaları | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |