GM334 Özel Gıdalar Teknolojisi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM334
Ad Özel Gıdalar Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET SERTAÇ ÖZER
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. MEHMET SERTAÇ ÖZER (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Şekerpancarından şeker üretimi, şekerleme yapımı, kakao ve çikolata teknolojisi, çay ve kahve teknolojisi hakkında bilgilendirmek.

Dersin İçeriği

Şeker, şekerleme, çikolata, çay, kahve teknolojileri

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Özel Gıdalar (Şeker, Kakao ve Çikolata, Şekerleme, Çay, Kahve) Teknolojisi, 2017, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:178, Adana.

Notlar

Ders müfredatı uyarınca öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali (ders notu, slayt)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Şekerpancarından şeker üretimini bilir
ÖÇ02 Şekerleme üretiminde kullanılan bileşenleri, proses parametrelerini ve şekerleme nitelikleri üzerindeki etkilerini bilir.
ÖÇ03 Kakao üretimini ve proses parametrelerinin nihai ürün üzerindeki etkilerini bilir.
ÖÇ04 Çikolata üretiminde kullanılan bileşenleri, proses parametrelerini ve şekerleme nitelikleri üzerindeki etkilerini bilir.
ÖÇ05 Çay üretimini ve proses parametrelerinin nihai ürün üzerindeki etkilerini bilir.
ÖÇ06 Kahve üretimini ve proses parametrelerinin nihai ürün üzerindeki etkilerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Şeker pancarından şeker üretim yöntemleri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Şeker pancarından şeker üretimi proses parametreleri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Şeker pancarından elde edilen şekerin kalite nitelikleri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Şekerleme üretim yöntemleri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Şekerleme üretimi proses parametreleri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Şekerleme ürünlerinin kalite nitelikleri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kakao üretim teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Çikolata üretim teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Kakao ve Çikolata ürünlerinin kalite nitelikleri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Kakao ve Çikolata proses parametrelerinin nihai ürün üzerindeki etkileri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Çay üretim teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Kahve üretim teknolojisi Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Çay ve Kahve proses parametrelerinin nihai ürün üzerindeki etkileri Kitap ve ilgili ders notları çalışılacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavlarına hazırlık Ders notları çalışılacak Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları çalışılacak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:50