Genel Bilgi
Kod | IG413 |
Ad | Process Design II |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Tasarım |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HAKAN BENLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HAKAN BENLİ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, Gıda Mühendisliği lisans programı öğrencilerinin öğrenimleri süresince edindikleri bilgileri kullanarak, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme becerisi; disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi kazandığı, projeleri gıda işletmelerinde kullanılan ekipmanların proses tasarımı yönünden hazırlamasıdır.
Dersin İçeriği
Ders kapsamında öğrencilerden, gıda işletmelerinde kullanılan ekipmanları veya prosesleri, tasarım yönünden ele almaları ve gıda proses tasarımına yönelik örnekler ile çalışma ortaya koymaları istenmektedir. Bu ders kapsamında da her bir öğrencinin sunularını hazırlayarak, yine ders kapsamında hazırladıkları proje raporunu, her bir öğrenciye eşit anlatım süresi verilerek anlatmaları sağlanmaktadır. Hazırlanan proje raporları ve sunuları elektronik olarak ders sorumlusuna teslim edilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Maroulis and Saravacos 2003. Food process design. Marcel Dekker, Inc.
Notlar
Ders notları, slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda işletmelerinde ekipmanların tasarımını listeler |
ÖÇ02 | Gıda işleme endüstrisinin en önemli ısı ve kütle transfer işlemlerinin tasarımını açıklar |
ÖÇ03 | Gıda ürünlerinin ısıtma, soğutma ve dondurma tasarımlarını açıklar |
ÖÇ04 | Gıdaların evaporasyonu ve gıdaların kurutulması tasarımlarını açıklar |
ÖÇ05 | Gıdaların ısıl işlem tasarımını açıklar (pastörizasyon ve sterilizasyon) |
ÖÇ06 | Gıda işletmelerine yönelik bir ekipman veya prosesin tasarımını hazırlar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | 5 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | 4 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Gıda işletmelerinde ekipmanların tasarımı | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Gıda işleme endüstrisinde ısı ve kütle transfer işlemlerinin tasarımı I | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Gıda işleme endüstrisinde ısı ve kütle transfer işlemlerinin tasarımı II | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
5 | Isı eşanjörleri, fırınlar, kızartıcılar ve bazı yeni ekipman gibi gıda ısı transfer işlemleri ve ekipmanları | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
6 | Gıda ürünlerinin soğutulması ve dondurulması I | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Gıda ürünlerinin soğutulması ve dondurulması II | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | Ders materyalindeki konuları okuma | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım |
9 | Gıdaların soğutulması / soğutulması veya dondurulması için kullanılan soğutucular | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Gıdaların evaporasyonu ve gıdaların kurutulması tasarımları I | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Gıdaların evaporasyonu ve gıdaların kurutulması tasarımları II | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Evaporatörlerin ve kurutucuların tasarımı | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Gıdaların ısıl işlemlerinin tasarımı I | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Gıdaların ısıl işlemlerinin tasarımı II | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
15 | Pastörizasyon ve sterilizasyon | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyalindeki konuları okuma | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyalindeki konuları okuma | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |