Genel Bilgi
Kod | IG417 |
Ad | Malting and Brewing Technology |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amacı öğrencilere maltlama ve biracılık bilimi ve teknolojisi hakkında teorik kavramlar kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Giriş, Hammaddeler: Arpa, şerbetçiotu, su, maya, katkı maddeleri, Malt üretimi, Bira üretimi, Biranın bozulması.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Lewis, M. J, Young, T.W.,2002, Brewing, Chapman and Hall, London.Priest, F. G., Campbell, I. (Eds.). (1996). Brewing microbiology (pp. 134-156). London: Chapman Hall. Kunze, W. (2004). Brewing malting. Vlb, Berlin, 18-152. Malt ve Bira Teknolojisi İsmet Türker, Ahmet Canbaş Russell, I. (2003). Brewing Yeast and Fermentation: Chris Boulton and David Quain. Smart, K. (Ed.). (2008). Brewing yeast fermentation performance. John Wiley Sons.Priest FG, Stewart GG (eds), 2006, Handbook of Brewing, Second Edition, Taylor and Francis, Boca Raton, pp. 281-332.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenciler bira hammaddelerini listeler: arpa, şerbetçiotu, su ve maya |
ÖÇ02 | Öğrenciler malt yapımını açıklar: Demleme, çimlendirme, fırınlama süreci |
ÖÇ03 | Öğrenciler bira yapımını açıklar: Öğütme, ezme, kaynatma, ezme kimyası ve biyokimyası |
ÖÇ04 | Öğrenciler bira yapımında fermantasyon ve olgunlaşmayı uygular |
ÖÇ05 | öğrenciler berraklaştırma, filtrasyon, kaynatma ve pastörizasyonu uygular |
ÖÇ06 | Alkolsüz ve düşük alkollü bira üretimini açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Bira hammaddeleri: Arpa | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
3 | Bira hammaddeleri: Şerbetçiotu | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
4 | Bira hammaddeleri: Su, katkı maddeleri, maya | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Maltlama: Demleme, çimlendirme | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
6 | Maltlama: Çimlendirme, fırınlama | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
7 | Bira Yapımı: Öğütme, mayşeleme, mayşeleme kimyası ve biyokimyası | RÖnerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Öğütme, ezme, ezme kimyası ve biyokimyası | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
10 | Bira yapımı: Kaynatma | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
11 | Bira Yapımı: Fermantasyon ve Olgunlaşma | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
12 | Fermantasyon ve olgunlaşma süreci | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
13 | Bira Üretimi: Berraklaştırma, filtrasyon, şişeleme ve pastörizasyon. Alkolsüz ve düşük alkollü bira üretimi | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
14 | Bira fabrikasına ziyaret | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
15 | Bira türleri ve bira bileşimi, biranın bozulması, bira teknolojisindeki son gelişmeler | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,00 | ||
AKTS | 5 AKTS |