Genel Bilgi
Kod | IG415 |
Ad | Multidisciplinary Engineering Projects |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 0-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 1 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HAKAN BENLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HAKAN BENLİ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı öğrencilere, çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Belirli bir projenin, farklı programlardaki öğrencilerin katılımıyla oluşturulan bir takım tarafından gerçekleştirilmesi. Bir mühendislik problemini çözmek amacıyla çok disiplinli takım içerisinde etkin biçimde çalışma yapılması, raporlanması ve sunum gerçekleştirilmesi.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Maroulis and Saravacos 2003. Food process design. Marcel Dekker, Inc.
Notlar
Ders notları, slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bu ders kapsamında en az iki farklı program öğrencileri çok disiplinli bir takımda çalışma becerisi kazanır |
ÖÇ02 | Çok disiplinli çalışma için oluşturulan öğrenci takımları birbirleri ile tanışır ve ilgili çok disiplinli proje çalışmasını gerçekleştirir |
ÖÇ03 | Öğrenciler bir mühendislik problemini çözmek için tasarım geliştirerek, inovasyon ve problem çözme süreçlerini gerçekleştirir |
ÖÇ04 | Öğrenciler çok disiplinli çalışma sonucunda rapor hazırlarlar ve sunum gerçekleştirirler |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | 5 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Çok disiplinli takımların oluşturulması | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Çok disiplinli takım çalışmalarına ilişkin Mühendislik problemlerinin belirlenmesi | Ders materyalindeki konuları okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Çok disiplinli çalışmaların Mühendislik alanındaki önemi | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Çok disiplinli çalışma örnekleri I | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Çok disiplinli çalışma örnekleri II | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Çok disiplinli takımların çalışmalarının incelenmesi ve geri bildirim yapılması I | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Çok disiplinli takımların çalışmalarının incelenmesi ve geri bildirim yapılması II | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Çok disiplinli takımların çalışmalarının incelenmesi ve geri bildirim yapılması III | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Çok disiplinli takımların çalışmalarının incelenmesi ve geri bildirim yapılması IV | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Öğrenci sunumları I | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Öğrenci sunumları II | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Öğrenci sunumları III | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Öğrenci sunumları IV | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyalindeki konuları okuma / Çok disiplinli takım çalışması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |