G326 Gıda Kalite Güven. Yönt. Sist.

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G326
Ad Gıda Kalite Güven. Yönt. Sist.
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, gıda kalitesi, gıda güvenliği, toplam kalite yönetimi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Kalite ve gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, toplam kalite yönetimi, Kalite Yönetim sistemi (ISO 9001), ön koşul programları, Hijyen Yönetmeliği, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi( ISO 22000))

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Mahmutoğlu T., 2010. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık. TS EN ISO 9001 : Kalite Yönetim Sistemleri Şartlar, Türk Standartları Enstitüsü, 2016. TS EN ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Türk Standartları Enstitüsü, 2019.

Notlar

ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kalite, gıda kalite karakteristikleri ve gıda güvenliği kavramlarını açıklar
ÖÇ02 Toplam kalite yönetimi temel prensiplerini listeler
ÖÇ03 Yönetim sistemlerinde önleyici yaklaşım ve risk temelli düşünme modelini açıklar
ÖÇ04 Gıda üretiminde teknik ve hijyenik şartlar / ön koşul programlarını listeler
ÖÇ05 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin amaç, kapsam ve şartlarını listeler
ÖÇ06 Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme kavramlarını etik kuralları açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. 2
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kalitenin tanımı, kalite kontrolün temel kavramları, Kalite güvence bölümünün organizasyonu ve diğer bölümlerle ilişkisi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıda kalitesi , kontrolü ve kalite karakteristikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 İstatistiksel kalite kontrol ve kalite kontrol araçları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Toplam kalite yönetimi : prensipler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme
5 Klasik yönetim anlayışı ile toplam kalite yönetimi anlayışının karşılaştırılması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Problem Çözme
6 ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri Şartlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıda hijyeni yönetmeliği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hayvansal gıdalar için özel hijyen kuralları yönetmeliği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi Standardı Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Ön koşul programları, PAS 220 örneği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Güvenli Gıdaların Planlanması ve Gerçekleştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Doküman ve kayıt nedir, prosedür örnekleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 02:36