Genel Bilgi
Kod | G326 |
Ad | Gıda Kalite Güven. Yönt. Sist. |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, gıda kalitesi, gıda güvenliği, toplam kalite yönetimi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Kalite ve gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, toplam kalite yönetimi, Kalite Yönetim sistemi (ISO 9001), ön koşul programları, Hijyen Yönetmeliği, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi( ISO 22000))
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Mahmutoğlu T., 2010. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek, ODTÜ Yayıncılık. TS EN ISO 9001 : Kalite Yönetim Sistemleri Şartlar, Türk Standartları Enstitüsü, 2016. TS EN ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Türk Standartları Enstitüsü, 2019.
Notlar
ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kalite, gıda kalite karakteristikleri ve gıda güvenliği kavramlarını açıklar |
ÖÇ02 | Toplam kalite yönetimi temel prensiplerini listeler |
ÖÇ03 | Yönetim sistemlerinde önleyici yaklaşım ve risk temelli düşünme modelini açıklar |
ÖÇ04 | Gıda üretiminde teknik ve hijyenik şartlar / ön koşul programlarını listeler |
ÖÇ05 | ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim sisteminin amaç, kapsam ve şartlarını listeler |
ÖÇ06 | Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme kavramlarını etik kuralları açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | 2 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kalitenin tanımı, kalite kontrolün temel kavramları, Kalite güvence bölümünün organizasyonu ve diğer bölümlerle ilişkisi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıda kalitesi , kontrolü ve kalite karakteristikleri | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | İstatistiksel kalite kontrol ve kalite kontrol araçları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Toplam kalite yönetimi : prensipler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
5 | Klasik yönetim anlayışı ile toplam kalite yönetimi anlayışının karşılaştırılması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Problem Çözme |
6 | ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemleri Şartlar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Gıda hijyeni yönetmeliği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ders Notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Hayvansal gıdalar için özel hijyen kuralları yönetmeliği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi Standardı | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Ön koşul programları, PAS 220 örneği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Güvenli Gıdaların Planlanması ve Gerçekleştirilmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Tehlike analizi, uygunsuzluk kontrolü ve geri çekme | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Doküman ve kayıt nedir, prosedür örnekleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |