Genel Bilgi
Kod | ZTP316 |
Ad | Fonksiyonel Hayvansal Gıda Üretimi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LADİNE ÇELİK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Fonksiyonel gıdaların tanımı, fonksiyonel biyoaktif bileşenler (diyet lifi, fenolik bileşikler, oligosakkaritler, şeker alkoller, peptidler ve proteinler, glikozitler, mineraller, yağ asitleri, prebiyotik ve probiyotikler, fitokimyasallar), bitkisel ve hayvansal kaynaklı fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda üretimine yönelik besleme uygulamaları, fonksiyonel gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler konularında öğrencilerin yetiştirilmesi
Dersin İçeriği
Fonksiyonel gıda kavramı ve önemi, hayvansal gıdalardaki fonksiyonel biyoaktif bileşenler, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde fonksiyonel yumurta, et ve süt üretimine yönelik uygulamalar, yasal düzenlemeler ve güncel yaklaşımlar değerlendirilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul bulunamaktadır.
Kaynaklar
Yayınlanmamış ders notları, konuyla ilgili makaleler
Notlar
Yayınlanmamış ders notları, konuyla ilgili makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Fonksiyonel hayvansal gıda üretimine yönelik yeni yaklaşımların irdeler |
ÖÇ02 | Hayvansal gıdalardaki fonksiyonel biyolojik aktif bileşenler ve özellikleri hakkında bilgi edinir |
ÖÇ03 | Etlik piliç ve yumurta tavuklarının beslenmesinde fonksiyonel yumurta ve tavuk eti üretimine yönelik uygulamaları öğrenir |
ÖÇ04 | Fonksiyonel kırmızı et ve süt üretimine yönelik uygulamaların öğrenir. |
ÖÇ05 | Fonksiyonel gıda kavramı ve mevzuatına ilişkin bilgileri öğrenir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. | 1 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. | 1 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. | 1 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. | 1 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların tanımı ve önemi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Hayvansal gıdalardaki (et, süt ve yumurta) fonksiyonel biyoaktif bileşenler-1 | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Hayvansal gıdalardaki (et, süt ve yumurta) fonksiyonel biyoaktif bileşenler-2 | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | fonksiyonel gıda üretimine yönelik besleme uygulamaları | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Fonksiyonel yumurta üretim modeli-1 (doymamış yağ asitleri) | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Fonksiyonel yumurta üretim modeli-2 (vitaminler-mineraller) | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Fonksiyonel tavuk eti üretim modeli-1 (doymamış yağ asitleri) | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Fonksiyonel tavuk eti üretim modeli-2 (vitaminler-mineraller) | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Fonksiyonel kırmızı et üretiminde rumen modifikasyonları-1 | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Fonksiyonel kırmızı et üretiminde rumen modifikasyonları-2 | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Fonksiyonel süt üretiminde rumen modifikasyonları-1 | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Fonksiyonel süt üretiminde rumen modifikasyonları-2 | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Dünyada ve ülkemizde fonksiyonel gıda üretimi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | fonksiyonel gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler, fonksiyonel hayvansal gıdaların geleceği | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Kaynak okuma, web tarama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Kaynak okuma, web tarama | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |