POLS317 Global Food Policy

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod POLS317
Ad Global Food Policy
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. YÜKSEL ALPER ECEVİT
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Lisans öğrencilerine küresel boyutta yaşanan gıda krizi konusunda bilgi vermek ve çözümler üretilmesine yönelik çalışmalar yapmak.

Dersin İçeriği

Bu ders, gıda nasıl siyasi olur sorusuna cevap aramaktadır. Gıda güvenliği ve üretiminde öz-yeterliliğin sebeplerini araştırmakta; sürdürülebilir bir gıda sistemi kurmak ve bu konuda hükümetlerin alması gereken yol konusunda fikirleri tartışmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur

Kaynaklar

Rosegrant, Mark W., and Sarah A. Cline. "Global food security: challenges and policies." Science 302.5652 (2003): 1917-1919.

Notlar

Rosegrant, Mark W., and Sarah A. Cline. "Global food security: challenges and policies." Science 302.5652 (2003): 1917-1919.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda sorununa küresel açıdan yaklaşmayı öğrenir.
ÖÇ02 Gıda sorununu yaratan siyasal ve ekonomik sebepleri inceler.
ÖÇ03 Hükümetlerin gıda politikaları konusunda yapması gerekenler öğrenilir.
ÖÇ04 Gıda konusunun incelenmesine kullanılan farklı yöntem ve yaklaşımlar öğrenilir.
ÖÇ05 Öğrenciler, gıda konusunun sosyal bilimlerde de ele alınması gereken bir konu olduğu mevhumunu edinir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinleri içersindeki olguları açıklayabilecek kavramsal ve kuramsal yetkinliğe sahip olur. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerinde kullanılan metodolojilerin içerisinde uluslararası ve ulusal sorunları saptama, bu sorunlar karşısında uygun çözümleme tekniklerini seçme ve uygun ampirik çalışmaları uygulamaya koyar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uluslararası ve ulusal boyutta farklı içerikli sosyal alanları takip etme, yorumlama ve sorun çözme odaklı teknikleri uygulama becerisi kazanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal bilimler alanı uygulamaları için ihtiyaç duyulan modellemeler için veri toplama, elde edilen verileri yorumlar ve analiz eder. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alır, liderlik yapar ve etkin biçimde çalışır. 5
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izler ve kendini geliştirir. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İlgili kişilerin duygu, düşünce ve davranışlarını doğru bir şekilde anlar ve yorumlar; kendisini yazılı ve sözlü olarak doğru bir şekilde ifade eder. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Geleneksel yaklaşım, uygulama ve yöntemleri sorgular, gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerleri tanır ve uygular.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uluslararası, bölgesel ve ulusal içerikli sorunları tanımlama, analiz etme, uygun çatışma-çözümlemetekniklerini ortaya koyma ve müzakere becerilerini geliştirir. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eleştirel düşünme becerisini geliştirir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda nasıl siyasi ve küresel bir sorun oldu Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Gıda tedariğinin küreselleşmesi ve sürdürülebilirliği Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Gıda Politikasını çevrelemek Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Üretim, Teknoloji ve Siyaset-1 Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Üretim, Teknoloji ve Siyaset-2 Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Normatif bilgi: etik, haklar ve adalet Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Fikir mülkiyeti hakları ve gıdanın siyaseti Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Okuma Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Doğa: Çevre Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Gıda değerleri: Fikirler, çıkarlar ve kültür-1 Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gıda değerleri: Fikirler, çıkarlar ve kültür-2 Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Küresel ile yerel çatışması Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Serbest ekonomide gıda düzenlemeleri Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Gıda tedariğinin düzenlenmesi Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Gıda güvenliği ve insani risklerin kontrolü Okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Okuma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 5 5
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 3 3
Toplam İş Yükü (Saat) 136
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,44
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.05.2024 11:21