MV156 Genel İşletme

3 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MV156
Ad Genel İşletme
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. BİRSEN DAĞLI
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör. BİRSEN DAĞLI (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

İşletme Bilimi konusunda temel kavramlar ve temel konular üzerinde durarak, öğrencilerde bu alana yönelik teorik altyapı kazandırmak

Dersin İçeriği

İşletmelerin genel esasları ve kavramlar, İşletmelerin çevresi, İşletmelerin amaçları, İşletmenin kuruluşu, İşletme türleri, İşletmelerin yasal yapısı, İşletmelerarası işbirlikleri, İşletmelerin ekonomi içindeki yeri, İşletmenin fonksiyonları.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

GENEL İŞLETME,DETAY YAYINCILIK,Doç. Dr. Şükran Karaca, Dr. Öğr. Üyesi Meftune Özbakır Umut

Notlar

İşletme Yönetimine Giriş, Ömer Dinçer ,Yahya Fidan, Alfa Yayınları,2021


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İşletmede yer alan temel kavramları açıklar.
ÖÇ02 Kuruluş yeri seçme kriterlerini belirler.
ÖÇ03 Yönetim fonksiyonlarını tanımlar.
ÖÇ04 İşletme çeşitlerini sınıflandırır.
ÖÇ05 İşletme amaçlarının önemini ifade eder.
ÖÇ06 Girişimci ve yönetici kavramlarını ayırt eder.
ÖÇ07 İşletme yapısını tanır ve amaçlarını açıklar.
ÖÇ08 İşletmelerin büyüklük ve kapasitelerini değerlendirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dürüstlüğü ilke edinerek, meslek ahlakının gereklerini yerine getirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Muhasebe, vergi ve denetim alanındaki temel tanımlar, ilkeler ve uygulamaya dönük bilgilere sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Muhasebecilik/mali müşavirlik mesleğinin hukuki sorumluluklarını tanımlar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Muhasebe ve vergi alanındaki temel tanımlar, ilkeler ve kuralları uygular. 5
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Muhasebe fonksiyonlarını ve muhasebenin yönetimdeki önemini açıklar.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşgören - işveren açısından, İş Kanunu/SGK mevzuatı’nda, sözleşme yükümlülüklerini açıklar
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ticari hayatta kullanılan belgeleri düzenleme yetkinliğine sahip olur.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ticari hayatta kullanılan defterleri tanır ve mevzuata, usul ve esaslara uygun biçimde deftere işler.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Muhasebecilik mesleği ile ilgili edindiği temel bilgi, beceri ve yetkinlikler vasıtasıyla, verileri değerlendirerek varsa sorunlara belgelere dayanarak çözüm geliştirir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili temel konularda, bağımsız ya da ekip çalışması içerisinde sorumluluk alır. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Olaylara pozitif bakar, kendi bilgi ve beceri düzeyini eleştirel bir şekilde değerlendirir, eksiklikleri giderir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişimini daha üst düzeylere yönlendirip, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olabilmeyi kavrar. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili temel bilgi ve becerilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla etkin bir şekilde aktarır. 3
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Muhasebecilik mesleği hakkında sorunlara ilişkin düşüncelerini ve çözüm önerilerini alanında uzman ya da uzman olmayan kişilerle paylaşır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde yabancı dil bilgisiyle alanındaki gelişmeleri izler, yabancı dilde meslektaşlarıyla iletişim kurar.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgileri depolamak ve depolanmış bilgileri kullanmak ve yazışma yapabilmek için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili verileri toplama, işleme ve bunun sonucunda gerekli tabloları hazırlama, belge/beyanname düzenleme ve sonuçları ilgililere duyurma aşamalarında Muhasebe Meslek Ahlâkını temel alarak bilimsel, toplumsal, kültürel, etik değerlere sahip olarak davranır.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal haklar ve bunların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İşletme ile ilgili temel kavramların açıklanması Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Tarihsel gelişiminin sıralanması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 İşletmelerde yönetim kavramlarının açıklanması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 İşletmelerin amaçlarının sınıflandırılması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Başlıca işletme amaçlarının kavratılması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 İşletmelerde kuruluş aşamaları ve fizibilite çalışmaları Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 İşletmelerde yer alan yönetim seviyelerinin açıklanması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İşletmelerde yönetim fonksiyonlarının kavratılması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 İşletmelerde girişimci ve yöneticinin açıklanması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 İşletme kuruluşunun aşamaları ve fizibilite çalışmaları Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Yönetim işlevlerinin kavratılması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 İşletmelerin hukuki durumlarına göre sınıflandırılması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 İşletmelerin çeşitli durumlara göre sınıflandırılması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 İşletmelerde yönetici ve girişimci kavramlarının farkının kavratılması Ders kitabından anlatım ve örneklendirme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerinden işlenecek konuyu okumalıdır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 84
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,36
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 09:04