Genel Bilgi
Kod | TS016 |
Ad | Kültür Bitkilerinin Sulanması |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SEMİH METİN SEZEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Uygulanan sulama suyu ile elde edilen verim arasındaki ilişkiler farklı bitkiler üzerinde tanımlanırken, tam, kısıtlı sulama koşullarında karşılaşılan sorunların çözülmesi ve önerilen uygulama teknikleri irdelenmektedir.
Dersin İçeriği
Su-Verim ilişkilerinde temel kavramların tanımlanması, transpirasyon-evaporasyon-evapotranspirasyon ile verim arasındaki ilişkiler, maksimum verim ve su tüketiminin tahmin edilmesi, tam ve kısıtlı sulama koşullarında sulama ile verim arasındaki ilişkiler, optimum verim ve su kullanım randımanı eldesi için uygun sulama programları incelenmektedir
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
FAO 33: Suya verimin tepkisi
Notlar
FAO-56: Bitki evapotranspirasyonu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kültür bitkilerinde su-verim ilişkilerini öğrenir. |
ÖÇ02 | kültür bitkilerinin toprak tuzluluğuna tepkisini öğrenir. |
ÖÇ03 | Kültür bitkilerinin farklı gelişme periyotlarında toprak nem eksikliğine dayanımlarını öğrenir. |
ÖÇ04 | Kültür bitkilerinin su tüketimleri ve sulama suyu ihtiyaçlarını öğrenir. |
ÖÇ05 | Kültür bitkilerinin tam ve kısıtlı su kaynağı koşullarında sulama zamanının planlanması, uygun sulama yöntemlerini öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, tarımsal yapılar ve sulama alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal yapılar ve sulama ile ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sulama sistemlerinin ve tarımsal yapıların projelenmesi konularında yeterlidir | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Arazi uygulamalarını yapar, kontrol eder ve geliştirilmesini sağlar | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzman olunan konudaki bilgi birikimini nicel ve nitel verilerle destekler. Farklı disiplinlerle çalışabilir. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Neden sonuç ilişkisi kurarak sorunları çözümler | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal yapılar ve sulama anabilim dalıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında uygular | 3 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Konusuyla ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Analitik, modelleme ve deneysel esaslı araştırmaları tasarlama ve uygulama becerisi; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanıyla ilgili kaynaklara ulaşma, bu kaynaklardan yararlanma ve kendini sürekli yeniler | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal yapılar ve sulama konularıyla ilgili olarak gerektiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sulama ile ilgili genel bilgiler | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Bitki su tüketimi kavramı ve belirlenmesi | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Sulama zamanı planlaması ve sulama planlamasında kullanılan yöntemler | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Sulama yöntemleri | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Su-verim ilişkisi ve kullanılan yaklaşımlar | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; buğday ve mısır | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; ayçiçeği ve şekerpancarı | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; pamuk ve patates | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; yonca ve çeltik | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; domates ve biber | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; soğan ve karpuz | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; meyve ağaçları | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Kültür bitkilerinin su kullanım özellikleri; bağ | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Tam ve kısıtlı sulama koşullarında karşılaşılan sorunların çözülmesi, değerlendirilmesi | Anlatım | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları1 | yok | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları2 | yok | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 14 | 14 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 24 | 24 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |