Genel Bilgi
Kod | GM693 |
Ad | Technology of Meat Processing and Improving Meat Quality |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HAKAN BENLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HAKAN BENLİ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı öğrencilere Et İşleme ve Et Geliştirme Teknolojisinin temel kavramlarını ve uygulamalarını öğretmektir.
Dersin İçeriği
Kas ultra yapısı. Kas kontraksiyonu. Kasın ete dönüşümü. Et kalitesinin tanımlanması. Çiğ etin kalitesini etkileyen faktörler. Sığır eti kalite bulmacası ve sığır eti kalite ilişkileri. Et ambalajı. Et Rengi. Et ürünlerindeki lipit türevi aromalar. Et ve et ürünlerinin yağ içeriği. Kalitenin ölçülmesi.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Kerry et al 2002. Meat processing improving quality. CRC press. Washington.
Notlar
Ders noları, slaytlar ve ilgili makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kas ince yapısını ve kas kasılmasının biyokimyasal ve mekanik süreçlerini tanımlar. |
ÖÇ02 | Et kalitesini ve çiğ etin kalitesini etkileyen faktörleri tanımlar. |
ÖÇ03 | Et kalitesini etkileyen hasat öncesi ve sonrası faktörleri açıklar |
ÖÇ04 | Et işleme teknolojileri ve kaliteyi açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | 5 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş ve müfredata genel bakış | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Kas yapısı I | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Kas yapısı II | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
4 | Kasın kasılması | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Kasın ete dönüşümü I | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Kasın ete dönüşümü II | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
7 | Et kalitesinin tanımlanması | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ders materyallerindeki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Çiğ etin kalitesini etkileyen faktörler | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Sığır eti kalitesi bulmacası ve sığır eti kalitesi ilişkisi | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Etin ambalajlanması | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Et rengi | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Et ürünlerinde yağ kaynaklı aromalar | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Et ve et ürünlerinin yağ içeriği | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Et kalitesinin ölçülmesi | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyallerindeki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyallerindeki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |