Genel Bilgi
Kod | GM691 |
Ad | Poultry Meat Processing |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HAKAN BENLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HAKAN BENLİ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı öğrencilere kümes hayvanı eti işlemenin temel kavramlarını ve uygulamalarını öğretmektir.
Dersin İçeriği
Kümes hayvanı eti işlemeye giriş. Kümes hayvanı eti kalitesini etkileyen kesim öncesi faktörler. İşleme: soğutma yoluyla kesim. İşleme: parçalar, kemik çıkarma ve porsiyon kontrolü. Kümes hayvanı eti muayenesi ve sınıflandırması. Paketleme. Kümes hayvanı eti kalitesi. Kümes hayvanı kaynaklı patojenler. İşlenmiş kümes hayvanı ürünlerindeki kas proteinlerinin işlevsel özellikleri. Oluşmuş ve emülsiyon ürünleri. Kümes hayvanı ürünlerinin marine edilmesi, pişirilmesi ve kürlenmesi.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Sams 2001. Poultry meat processing. CRC press. Washington.
Notlar
Ders notu, slayt ve ilgili makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kümes hayvanı etinin üretimi için işleme prosedürlerini açıklar |
ÖÇ02 | Kanatlı eti kalitesini etkileyen faktörleri tanımlar |
ÖÇ03 | Kümes hayvanlarıyla ilişkili mikrobiyolojik riskleri açıklar |
ÖÇ04 | Katma değerli kümes hayvanı ürünleri üretme prosedürlerini açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | 5 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kanatlı eti işlemeye giriş | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Kanatlı eti kalitesini etkileyen kesim öncesi faktörler | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | İlk işleme: Kesimden soğutmaya kadar | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | İkinci işleme: Parçalar, kemik çıkarma ve porsiyon kontrolü | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Poultry meat inspection and grading | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Ambalajlama | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Et Kalitesi: Duyusal ve Enstrümantal Değerlendirmeler | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ders materyallerindeki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Kümes hayvanlarında bulunan patojenler: bitki değerlendirmeleri | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Kümes hayvanlarıyla ilişkili bozucu bakteriler | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | İşlenmiş kümes hayvanı ürünlerindeki kas proteinlerinin işlevsel özellikleri | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Şekillendirilmiş ve emülsiyon ürünleri | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Kaplamalı kümes hayvanı ürünleri | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Kanatlı etinin mekanik olarak ayrılması ve ürünlerde kullanımı | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
15 | Kümes hayvanı ürünlerinin marine edilmesi, pişirilmesi ve kürlenmesi | Ders materyallerindeki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyallerindeki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders materyallerindeki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |