GM691 Poultry Meat Processing

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM691
Ad Poultry Meat Processing
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HAKAN BENLİ
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HAKAN BENLİ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı öğrencilere kümes hayvanı eti işlemenin temel kavramlarını ve uygulamalarını öğretmektir.

Dersin İçeriği

Kümes hayvanı eti işlemeye giriş. Kümes hayvanı eti kalitesini etkileyen kesim öncesi faktörler. İşleme: soğutma yoluyla kesim. İşleme: parçalar, kemik çıkarma ve porsiyon kontrolü. Kümes hayvanı eti muayenesi ve sınıflandırması. Paketleme. Kümes hayvanı eti kalitesi. Kümes hayvanı kaynaklı patojenler. İşlenmiş kümes hayvanı ürünlerindeki kas proteinlerinin işlevsel özellikleri. Oluşmuş ve emülsiyon ürünleri. Kümes hayvanı ürünlerinin marine edilmesi, pişirilmesi ve kürlenmesi.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Sams 2001. Poultry meat processing. CRC press. Washington.

Notlar

Ders notu, slayt ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kümes hayvanı etinin üretimi için işleme prosedürlerini açıklar
ÖÇ02 Kanatlı eti kalitesini etkileyen faktörleri tanımlar
ÖÇ03 Kümes hayvanlarıyla ilişkili mikrobiyolojik riskleri açıklar
ÖÇ04 Katma değerli kümes hayvanı ürünleri üretme prosedürlerini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kanatlı eti işlemeye giriş Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kanatlı eti kalitesini etkileyen kesim öncesi faktörler Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 İlk işleme: Kesimden soğutmaya kadar Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 İkinci işleme: Parçalar, kemik çıkarma ve porsiyon kontrolü Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Poultry meat inspection and grading Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Ambalajlama Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Et Kalitesi: Duyusal ve Enstrümantal Değerlendirmeler Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Kümes hayvanlarında bulunan patojenler: bitki değerlendirmeleri Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Kümes hayvanlarıyla ilişkili bozucu bakteriler Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 İşlenmiş kümes hayvanı ürünlerindeki kas proteinlerinin işlevsel özellikleri Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Şekillendirilmiş ve emülsiyon ürünleri Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Kaplamalı kümes hayvanı ürünleri Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Kanatlı etinin mekanik olarak ayrılması ve ürünlerde kullanımı Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
15 Kümes hayvanı ürünlerinin marine edilmesi, pişirilmesi ve kürlenmesi Ders materyallerindeki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders materyallerindeki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 15.02.2025 10:56