Genel Bilgi
Kod | GM667 |
Ad | Laktik Asit Bakterileri Fizyolojisi ve Biyoteknolojisi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı laktik asit bakterilerinin fizyolojisi ve gıda sanayinde kullanım alanları ile ilgili bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılması ve fizyolojisi, Lactobacillus, Pediococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Bifidobacterium, Carnobacterium, Enterococcus, Laktik asit bakterilerinin gıda fermantasyonlarindaki rolleri, endüstriyel laktik asit üretimi.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Mozzi, F., & Vignolo, G. M. (Eds.). (2010). Biotechnology of lactic acid bacteria: novel applications. John Wiley & Sons.Wood, B. J., and Holzapfel, W. H. N. (Eds.). (1992). The genera of lactic acid bacteria (Vol. 2). Springer Science and Business Media. Joachim Jördening, H., Josef Winter, J. (2005). Environmental Biotechnology. Holzapfel, W. H., & Wood, B. J. (Eds.). (2014). Lactic acid bacteria: biodiversity and taxonomy. John Wiley & Sons.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Laktik asit bakterilerinin fizyolojisini bilir. |
ÖÇ02 | Laktik asit bakterilerinin gıda sanayinde kullanımı ve bunların oluşturdukları esas ve yan ürünler hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ03 | Hedeflediği laktik asit fermantasyonu ürününe göre gerekli laktik asit bakterisi/lerini starter kültür olarak kullanabilme becerisi kazanır |
ÖÇ04 | Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Laktik asit bakterilerin sitolojisi | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Laktik asit bakterilerin beslenmesi | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Laktik asit bakterilerin gelişmesi | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Laktik asit fermantasyonu | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Laktik asit fermantasyonu sonucu oluşan ürünler | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Lactobacillus spp., Pediococcus spp. | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Lactococcus spp., Streptococcus spp. | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Yazılı Sınav | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
9 | Leuconostoc spp., Carnobacterium spp | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Enterococcus spp., Bifidobacterium spp. | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Starter kültürler, Probiyotik laktik asit bakterileri | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Laktik asit bakterilerinin sanayide kullanım alanları: Süt sanayisi | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Laktik asit bakterilerinin sanayide kullanım alanları: Fermente bitkisel ürünler, Et ürünleri, ekmekçilik, endüstriyel laktik asit üretimi | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Laktik asit bakterileri ile ilgili literatürdeki bazı son gelişmeler | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Öğrenci ödev sunumları | Düz anlatım, tartışma, standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Sözlü Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Sözlü Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |