Genel Bilgi
Kod | GM663 |
Ad | İleri Enstrümental Analiz Yöntemleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERKAN SELLİ |
Dersin Amacı / Hedefi
Hassas enstrümental cihazların temel prensipleri yüksek lisans öğrencilere aktarmak ve gıda analizlerinde problemin tanımlanması ve bu problemin hassas bir şekilde ilgili enstrümental analiz tekniklerini ile çözümünü uygulamalı olarak öğrencilere açıklamaktır.
Dersin İçeriği
Enstrümental Analizlerin Genel Teorisi, Enstrümental Cihazlar için Örnek Hazırlama Teknikleri, HunterLAB ile Renk Analizleri, Spektroskopinin Teorisi, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV-VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları, floresans ve floresans spektroskopisi yöntemleri, refraktometrik, interferometrik ve polarimetrik yöntemler ve ölçümler, atomik absorbsiyon ve alev emisyon spektroskopisi, kromatografi: ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, Gc-Ms-Olfaktometri, HPLC ve GC'nin gıda analizleri uygulamaları
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
G.R. Chatwal, Sham Anand, Instrumental Methods of Chemical Analysis, 2011.
Notlar
Ders notları ve sunular
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Enstrümental analizin temel teorisini ve prensiplerini kavrar. |
ÖÇ02 | Spektrometrik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazı kullanır. |
ÖÇ03 | Kromatografik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazı kullanır. |
ÖÇ04 | Gaz kromatografisi, Kütle spektrometresi, Olfaktometri ve HPLC'ye örnek hazırlanması ve analiz tekniklerini öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Enstrümental Analizlerin Teorisi | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
2 | Analizler için örnek hazırlama teknikleri | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
3 | UV-Görünür Spektrofotometrenin Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
4 | Turbidimetrenin ve Renk Ölçerin Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
5 | Polarimetrenin Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
6 | Atomik Absorbsiyon Cihazının Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
7 | Kağıt ve Kolon Kormatografisi Hazırlama Teknikleri | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
9 | Aroma Ekstraksiyon yöntemleri -sıvı-sıvı ekstraksiyon -katı faz ekstraksiyon - katı faz mikro ekstraksiyon - purge ve trap ekstraksiyon - mikrodalga ile ekstraksiyon | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
10 | Aroma Maddeleri Ekstraksiyonu Uygulamaları | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
11 | GC ve GC-MS Cihazının Temel Prensipleri ve Bazı Temel Analizlerin Yapımı | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
12 | Aroma-aktif bileşikler için panelist eğitimi | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
13 | Aroma-Aktif Bileşklerin GC-MS-Olfaktometri ile Analizleri | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
14 | HPLC için Örnek Hazırlama | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
15 | HPLC ile Gıda Analizleri | Ders Notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Deney / Laboratuvar |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |