Genel Bilgi
Kod | GM661 |
Ad | Aroma Maddeleri Analiz Yöntemleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SERKAN SELLİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SERKAN SELLİ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Aroma maddeleri gıdalarda kaliteyi ve yüketici tercihini etkileyen önemli kalite parametrelerinden birisidir. Gıdalarda aroma karakterizasyonunun başarısı, temelde aroma maddelerinin gıda matriksinden izolasyonunda kullanılan ekstraksiyon yöntemine bağlıdır. Bu yüzden ekstraksiyon yöntemi çalışılan ürünün özelliklerini yansıtan yani temsili (representatif) aromatik ekstrak veren yöntem olmalıdır. Bu yüzden bu dersin amacını ayrıntılı bir şekilde aroma analiz teknikleri anlatmak oluşturmaktadır.
Dersin İçeriği
Gıdalarda Aroma Maddeleri, Aroma Maddeleri Analizlerine Giriş, Aroma Maddeleri Analizlerinde Kullanılan Ekstraksiyon Teknikleri, Aromatik Ektraktların Temsili Testlerle Güvenilirliliğin Saptanması, Gc ve GC-MS Analizleri, Aroma Maddelerinin Miktarlarının Saptanması, GC-MS-Olfaktometrik Analizler
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Ray Marsili, Techniques for Analyzing Food Aroma, 2019.
Notlar
Ders notları ve sunular
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıdalarda aroma maddeleri hakkında genel bilgiye sahip olur. |
ÖÇ02 | Aroma maddeleri ekstraksiyon yöntemlerini (sıvı-sıvı, katı faz, katı faz mikroekstraksiyon, buhar distilasyonu gibi) ayrıntılı bir şekilde öğrenir. |
ÖÇ03 | Aromatik ekstraktarı duyusal olarak temsili testlerle değerlendirebilir. |
ÖÇ04 | Aroma analizleri için GC ve GC-MS kullanmayı bilir. |
ÖÇ05 | Aroma maddelerinin miktarlarını hassas bir şekilde hesaplayabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda Aroma Maddeleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
2 | Gıdalarda Aroma Maddeleri Analizlerine Giriş | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
3 | Aroma Maddeleri Ektraksiyon Teknikleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Sıvı-sıvı ektraksiyon, Katı faz ekstraksiyon, Katı faz mikro ekstraksiyon tekniği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Mikrodalga ile ekstraksiyon, dinamik ve statik tepe boşluğu ekstraksiyon teknikleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Buharlı damıtma ekstraksiyon, Reçine ekstraksiyon, Purge ve trap ekstraksiyon | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Çözgen yardımıyla flavor evaporasyonu ve döner bar sorptif ekstraksiyon | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Aroma Maddeleri Ekstraksiyon Yönteminin Temsili Testlerle Kontrolü | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
10 | Temsili Test Teknikleri - Benzerlik testi - Yoğunluk testi - Tanımlayıcı test | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Proje Temelli Öğrenme |
11 | Aroma Madderi Analizleri için GC ve GC-MS Cihazllarının kullanımı | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Aroma Maddeleri GC-MS de Tanımlama Yöntemleri - Standart madde kullanımı - MS kütüphanesi - Kovats indeks verileri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Aroma maddeleri miktarının hesaplanması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
14 | Aroma-Aktif bileşikler ve olfaktometri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
15 | Aroma Aktif bileşikleri belirleme yöntemleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |