GM616 Gıda sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM616
Ad Gıda sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda üretim zincirinde bulunan herhangi bir kuruluşta, gıdanın kaliteli ve güvenilir olmasını sağlayacak bir sistemin nasıl kurulacağı ve yönetileceği, sistem dokümanlarının nasıl hazırlanacağı konularında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

Toplam kalite yönetimi: ISO 9001: 2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar; ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Deniz Goktan ve Gunnur Tuncel (Ed.) 2011. Gıda Guvenligi Uygulamaları s (410).

Notlar

Ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yönetim sistemlerine genel bakış, ISO 9001:2008, ISO 22000 bilir.
ÖÇ02 Ön koşul programları (PAS 220, mevzuat, Codex Alm) bilir.
ÖÇ03 Yönetim sistemlerinde Proses yaklaşımı modelini bilir.
ÖÇ04 Sistem dokümanları, Doküman yönetimi ve kayıtların yönetimini bilir.
ÖÇ05 Yönetim sorumluluğunu bilir.
ÖÇ06 Kaynak yönetimini bilir.
ÖÇ07 Güvenli gıda üretiminin planlanmasını bilir.
ÖÇ08 Güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesini (HACCP ilkeleri) bilir.
ÖÇ09 Tedarikçi yönetimini bilir.
ÖÇ10 Sorumluluk, yetki ve iletişimi (iç ve dış) bilir.
ÖÇ11 Ölçme analiz ve iyileştirmeyi bilir.
ÖÇ12 Uygun olmayan ürün kontrolü ve geri çağırmayı bilir.
ÖÇ13 Kalite el kitabı ve zorunlu prosedürlerin hazırlanmasını bilir.
ÖÇ14 İç tetkik, pratik ve örnek çalışmaları bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yönetim sistemlerine genel bakış, ISO 9001:2008, ISO 22000 Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Ön koşul programları (PAS 220, mevzuat, Codex Alm) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Yönetim sistemlerinde Proses yaklaşımı modeli Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Sistem dokümanları, Doküman yönetimi ve kayıtların yönetimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Yönetim sorumluluğu Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Kaynak yönetimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Güvenli gıda üretiminin planlanması Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesi (HACCP ilkeleri) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Tedarikçi yönetimi Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Sorumluluk, yetki ve iletişim (iç ve dış) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Ölçme analiz ve iyileştirme Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Uygun olmayan ürün kontrolü, geri çağırma Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Kalite el kitabı ve zorunlu prosedürlerin hazırlanması Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 İç tetkik, pratik ve örnek çalışmalar Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58