GM613 Tahıl Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrol

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM613
Ad Tahıl Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrol
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET SERTAÇ ÖZER


Dersin Amacı / Hedefi

Laboratuvarda uyulması gereken kuralların, örnek almanın ve hazırlamanın, kullanılacak çözeltileri hazırlamanın, laboratuvar temel alet ve ekipmanları kullanmanın, gıda bileşenlerinin temel analiz yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretilmesi.

Dersin İçeriği

Tahıl Teknolojisi ile ilgili olarak laboratuar ve pilot işletme çalışmaları

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Tahıl ve Ürünleri Analiz Yöntemleri, 1990, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:14, Ankara.

Notlar

Ders müfredatı uyarınca öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali (ders notu, slide).


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tahıllar hakkında genel bilgi
ÖÇ02 Buğday hakkında genel bilgi
ÖÇ03 Buğday analizlerinin yöntem ve prensiplerini bilir.
ÖÇ04 Un analizlerinin yöntem ve prensiplerini bilir.
ÖÇ05 Ekmek analizlerinin yöntem ve prensiplerini bilir.
ÖÇ06 Bisküvi analizlerinin yöntem ve prensiplerini bilir.
ÖÇ07 Makarna analizlerinin yöntem ve prensiplerini bilir.
ÖÇ08 Kek analizlerinin yöntem ve prensiplerini bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tahıllardan numune alma yöntemleri Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
2 Hektolitre ağırlığı ve bin tane ağırlığı belirlenmesi Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
3 Yabancı madde tayini Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
4 Nem, kül, serbest asitlik tayini Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
5 Gluten analizi Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
6 Düşme sayısı analizi Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
7 Un üretimi Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
8 Ara Sınav Kitaplar ve ders notları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Farinograf analizi Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
10 Ekstensograf analizi Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
11 Sedimantasyon analizi Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Anlatım
12 Ekmeklerin değerlendirmeleri 1 Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
13 Ekmeklerin değerlendirilmeleri 2 Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
14 Bisküvi ve yumuşak un ürünlerinde kalite kontrol 1 Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Bisküvi ve yumuşak un ürünlerinde kalite kontrol 2 Kitaplar ve ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58