GM567 Gıdalarda Aroma Maddeleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM567
Ad Gıdalarda Aroma Maddeleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU


Dersin Amacı / Hedefi

Alkollü içkilerin mevzuatı ve tebliğleri, coğrafi işaretli ürünler, denetimi ve kontrolü ve kontrolde kullanılan analiz yöntemleri konularında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Alkollü içki mevzuatı ve tebliğleri, coğrafi işaretli ürünler, kalite kontrolü, kontrolde kullanılan analiz yöntemleri

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Garry Reineccius (Ed.) 2006. Flavor Chemistry and Technology. s 520.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Aroma kimyası hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Aroma maddelerinin özelliklerini bilir.
ÖÇ03 Gıdalarda aromanın oluşumunun (meyvelerde) mekanizmasını bilir.
ÖÇ04 Gıdalarda aromanın oluşumunun (sebzelerde) mekanizmasını bilir.
ÖÇ05 Gıdalarda glikozid yapılı aroma maddelerini bilir.
ÖÇ06 İşleme sırasında aroma maddelerinin değişimi (maillard reaksiyonu) konusunda bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Lipidlerden oluşan aromaları bilir.
ÖÇ08 Fermantasyon yoluyla oluşan aromaları bilir.
ÖÇ09 Gıdalarda kötü kokular hakkında bilgi sahibidir.
ÖÇ10 Gıdalarda aroma kusurları hakkında bilgi sahibidir.
ÖÇ11 Aroma verici maddeleri bilir.
ÖÇ12 Prosesle oluşturulan aroma vericileri bilir.
ÖÇ13 Aroma hileleri ve kalite kontrolü hakkında bilgi sahibidir.
ÖÇ14 Aroma ile ilgili yasal düzenlemeler ve etiketlemeleri bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Aroma kimyası Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Aroma maddelerinin özellikleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıdalarda aromanın oluşumu (meyvelerde) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Gıdalarda aromanın oluşumu (sebzelerde) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Gıdalarda glikozid yapılı aroma maddeleri Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 İşleme sırasında aroma maddelerinin değişimi (maillard reaksiyonu) Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Lipidlerden oluşan aromalar Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Fermantasyon yoluyla oluşan aromalar Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Gıdalarda kötü kokular Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Gıdalarda aroma kusurları Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Aroma verici maddeler Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Prosesle oluşturulan aroma vericiler Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Aroma hileleri ve kalite kontrol Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Aroma ile ilgili yasal düzenlemeler ve etiketleme Ders Notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders Notu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58