Genel Bilgi
Kod | GM554 |
Ad | Süt ve Süt Ürünlerinde Temel Analiz Yöntemleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NURAY GÜZELER |
Dersin Amacı / Hedefi
Süt ve süt ürünlerinde örnekleme metodları, fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analiz yöntemleri, analizler için gerekli bazı çözeltilerin ve besiyerlerinin hazırlanması, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi.
Dersin İçeriği
Süt ve süt ürünlerinde örnekleme metodları, fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik analiz yöntemleri, analizler için gerekli bazı çözeltilerin ve besiyerlerinin hazırlanması, analiz sonuçlarını.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Şanlıdere Aloğlu, H. ve Öner, Z. Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri. 2018. Sidas Yayınları
Notlar
Kırdar, S.S. Süt ve Ürünlerinde Laboratuvar Uygulamaları Analiz Yöntemleri. 2019. Sidas Yayıncılık
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Laboratuvarda nasıl çalışılması gerektiğini bilir. |
ÖÇ02 | Süt ve süt ürünleri analizlerinin yapılış amaçlarını bilir. |
ÖÇ03 | Süt ve süt ürünlerinden numune almayı ve hazırlamayı bilir. |
ÖÇ04 | Süt ve süt ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapmayı bilir. |
ÖÇ05 | Süt ve süt ürünlerinde analiz sonuçlarını yorumlar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Laboratuvar çalışması sırasında uyulması gereken kurallar | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
2 | Sütte fiziksel analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
3 | Yoğurtta fiziksel analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Peynirde fiziksel analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Dondurmada fiziksel analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Sütte kimyasal analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Yoğurtta kimyasal analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Ders notlarındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Peynirde kimyasal analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
10 | Sütte duyusal analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Yoğurtta duyusal analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Peynirde duyusal analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Sütte enstrümental analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
14 | Yoğurtta enstrümental analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
15 | Peynirde enstrümental analiz yöntemleri | Ders notlarındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notlarındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notlarındaki ilgili konular | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |