Genel Bilgi
Kod | GM0025 |
Ad | Metot Validasyonu, Ölçüm Belirsizliği ve Kalite Kontrol |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi MERVE DARICI |
Dersin Amacı / Hedefi
Bir Metodun, Validasyonun/Verifikasyon çalışmasını gerçekleştirmeyi ve Ölçüm Belirsiğini belirlemeyi öğrenmek ve bunu bir rapor halinde sunarak, metodun performansını kalite kontrol kartları ile izleyebilmeyi öğrenmektir.
Dersin İçeriği
Metot Validasyonunu/Verifikasyonu, Metot Validasyonun Önemi, Analiz Sonuçlarının Güvenilirliği, Metot Performans Parametreleri ve Seçimi, Doğruluk, Gerçeklik (Geri Kazanım), Kesinlik (Tekrarlanabilirlik ve Tekrarüretilebilirlik), Tanımlama Limiti (LOD) ve Ölçüm Limiti (LOQ), Gıda Analizlerinde Kullanılan Validasyon Parametreleri, Validasyon Verilerinin Uygunluk Değerlendirilmesi, Kullanılan İstatistiksel Yöntemler, Ölçüm Belirsiliği ve Kalite Kontrol Kartları
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Metodun Geçerli Kılınması ve Doğrulanması İçin Bilgilendirme Klavuzu, Türk Akreditasyon Kurumu, 2019
Notlar
Ders Slaytları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Metot Validasyonu yada Verifikasyonu için plan hazırlar |
ÖÇ02 | Kullandığı Analiz Metodu için gerekli performans parametrelerini belirler |
ÖÇ03 | Kullandığı Analiz Metodu için validasyon yada verifikasyon çalışmasını gerçekleştirir |
ÖÇ04 | Validasyon Verilerinin Uygunluk değerlendirmesini yapar |
ÖÇ05 | Kullanacağı metot için ölçüm belirsizliğini hesaplar |
ÖÇ06 | Validasyon/Verifikasyon ve Ölçüm Belirsizliği Raporu düzenler |
ÖÇ07 | Kalite Kontrol Kartlarını Kullanır |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Validasyon Nedir, Metot Validasyonu Nedir ve Niçin Kullanılır, Önemi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Metodun Geçerli Kılınması ve Doğrulanması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Metot Validasyon Performans Parametreleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
4 | Tekrarlanabilirlik Çalışması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Tekrarüretilebilirlik Çalışması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
6 | Geri Kazanım Çalışması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Tanımlama Limiti ve Ölçüm Limiti | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Metoda göre performans parametrelerinin seçimi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
10 | Nicel Metotlar için Performans Parametreleri ve Validasyon Çalıması planlaması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Nitel Metotlar için Performans Parametreleri ve Validasyon Çalıması planlaması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Validasyon Verilerinin UYgunluk Değerlendirmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Ölçüm Belirsizliği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Metot Performansının Kalite Kontrolu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Kalite Kontrol Kartları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |