GM0016 Tahıl Ekstrüzyon Ürünleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM0016
Ad Tahıl Ekstrüzyon Ürünleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET SERTAÇ ÖZER
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Ekstrüder ve ekstrüde gıda ürünlerinin üretim teknolojisi ile ilgili temel bilgiler vermek

Dersin İçeriği

Ekstrüzyonun tanımı, ekstrüzyon kullanım alanları, gıda ve ekstrüzyon, gıda bileşenleri üzerinde yarattığı değişiklikler, nişasta üzerine etkileri, protein üzerine etkileri, ekstrüzyon teknolojisinde sıcaklık ve basınç arasındaki ilişkiler, ekstrüzyonla üretilen gıda ürünleri

Dersin Ön Koşulu

YOK.

Kaynaklar

Altan, A. 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi, Ç.Ü.Z.F. Ders Kitapları, Adana

Notlar

Pomeranz, Y. 1988. Wheat Chemistry and Technology, AACC, St.Paul. Minnesota, USA


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ekstrüzyon prosesi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Ekstrüde gıda ürünlerinin üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Ekstrüzyon işleminin gıda bileşenleri üzerine etkisini bilir
ÖÇ04 Ekstrüzyon işlemiyle üretilen gıda ürünleri ve bu ürünlerin kalite özelliklerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ekstrüzyonun tanımı Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Ekstrüzyonun kullanım alanları 1 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Ekstrüzyonun kullanım alanları 2 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Gıda ve Ekstrüzyon Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
5 Ekstrüzyonun gıda bileşenleri üzerinde yarattığı değişiklikler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Nişasta üzerine etkiler 1 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Nişasta üzerine etkiler 2 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Protein üzerine etkiler 1 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Protein üzerine etkiler 2 Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Ekstrüzyon teknolojisinde gıda maddesinin bileşimi ile su içeriği arasındaki ilişkiler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Ekstrüzyon teknolojisinde sıcaklık ve basınç arasındaki ilişkiler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Ekstrüzyonla üretilen gıda ürünleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Genleştirilmiş tahıl ürünleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Kahvaltılık tahıl gevrekleri Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 09:58