Genel Bilgi
Kod | GM005 |
Ad | Zeytinyağı İşleme Teknolojisi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Kaliteli zeytinyağı üretimini kavrar, zeytinyapı saflık ve kalite kontrolü ve duysusal analizinin önemini anlar.
Dersin İçeriği
Zeytinyağı Elde Edilmesinde Kullanılan Sistemler, Kaliteli zeytinyağı Üretim aşamaları, zeytinyağının ambalajlanması ve depolanması, zeytinyağlarının kalite ve saflık kriterleri ve duyusal analizi
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Zeytinyağı üretim süreçlerinini ayırt eder |
ÖÇ02 | Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar |
ÖÇ03 | Ulusal düzeyde yağ sektörünün tanır |
ÖÇ04 | Zeytinyağı teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri izler ve olası problemler hakkında çözüm bulur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Zeytinyağı çeşitleri | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | zeytinyağı kalitesini etkileyen faktörler | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | zeytinyağı üretim aşamaları | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | ön işlemler | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | yağ ve karasuyun katıfazdan ekstraksiyonu | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Klasik (pres) ve modern (snatrifiüj, 2, 2,5 ve 3 fazlı ) yöntemler, Malaksasyon sırasında uygulanan verim arttırıcı teknikler; | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Seçiçi filatrasyon sinolea yöntemi, İşleme Sistemlerinin Zeytinyağı Kalitesine Etkisi | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Yağ ve kara suyun birbirinden ayrılmas | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Zeytinyağı Elde Edilmesinde yapılan Hatalar ve Yağ Kalitesinin İyileştirilmesi | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Zeytinyağı üretimi sırasında yapılması gereken analitik kontroller | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Erken hasat zeytinyağları | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Zeytinyağında Ambalajlalama ve Depolama | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Zeytinyağı işleme teknolojisinde yeni gelişmeler ve Türkiyede zeytinyağı Enstrisi | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Zeytinyağında, Saflık Kriterleri, Kalite Kontrol Analizleri ve Duyusal Analiz | Kaynak tarama ve okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |