GM002 Yemeklik Yağ İşleme Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM002
Ad Yemeklik Yağ İşleme Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, yağ hammaddeleri, rafinasyon ve modifikasyon süreçleri boyunca kaliteye ilişkin temel bilgileri kavrayarak, yemeklik yağ işleme teknolojisindeki yeni gelişmeleri takip etme ve yağ kalitesinin korunması için olası problemlere çözüm becerisi kazanmaktır.

Dersin İçeriği

Bu ders, yağlı hammaddelerinden ham yağ üretimi, yağ rafinasyonu, yağ modifikasyon teknikleri, bitkisel yağ sektörü, yağ teknolojisi alanındaki gelişmeler ile ilgili bilgilerden oluşmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Hamm, W., Hamilton, R.J., and Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing, 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages.

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ham yağların üretim süreçlerini ayırt eder
ÖÇ02 Yağ rafinasyon ve modifikasyon süreçlerini açıklar
ÖÇ03 Yemeklik yağ üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar
ÖÇ04 Ulusal ve uluslararsı düzeyde yağ sektörünün gelişimini takip eder
ÖÇ05 Yağ teknolojisi alanında olası teknolojik problemlere çözüm önerileri hakkında fikir geliştirir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Katı yağ üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
2 Sıvı ham yağ üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
3 Balık yağı üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Zeytinyağı üretim Teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
5 Ham yağların rafinasyonu Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Ham yağlarda zamk alma ve asitlik giderme işlemi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ham yağlarda winterizasyon, ağartma ve koku alma işlemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Yağ modifikasyon teknikleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Hidrojenasyon Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Interesterifikasyon Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Fraksiyonel ayırma Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Yağ kritsaliszasyonu, Margarin üretimi ve yapılandırılmış yağ teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
14 Yağ işleme teknolojisinde yeni gelişmeler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
15 Türkiyede ve dünyada yağ endüstrisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Örnek Olay
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 12:12