Genel Bilgi
Kod | GM0038 |
Ad | Şarap Üretiminde Sorunlar ve Çözümleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bağzumu ve sonrasında, alkol ve malolaktik fermantasyon sırasında karşılaşılan sorunları, bu sorunların nedenini ve çözümlerini öğrenir.
Dersin İçeriği
Bağbozumu ve sonrası sorunlar ve çözümleri; şırada karşılaşılan sorunlar ve iyileştirme; beyaz şarap üretiminde fermantasyon öncesi oksidasyon nasıl önlenir?; kırmızı şarap üretiminde mayşeden renk ve tanen geçişi nasıl yönetilir? Renk sorunu nasıl çözülür? Alkol ve malolaktik fermantasyon sırasında karşılaşılan sorunlar ve çözümleri; berraklaştırma, süzme, stabilizasyon sorunları ve çözümleri, dolum ve depolama; ekipman temizliği ve sanitasyon, mikrobiyal bulaşının önlenmesi; mantar sorunu ve önlemler; bazı önemli kötü kokular nedir, oluşumları nasıl engellenir?
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Christian E. Butzke (Ed.) 2010. Winemaking Problems Solved. s. 398.
Notlar
ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bağbozumu ve sonrası sorunlar ve çözümleri; şırada karşılaşılan sorunlar ve iyileştirme; beyaz şarap üretiminde fermantasyon öncesi oksidasyonun nasıl önleneceğini öğrenir. |
ÖÇ02 | kırmızı şarap üretiminde mayşeden renk ve tanen geçişi nasıl yönetilir? Renk sorunu nasıl çözülür? |
ÖÇ03 | Alkol ve malolaktik fermantasyon sırasında karşılaşılan sorunlar ve çözümleri |
ÖÇ04 | berraklaştırma, süzme, stabilizasyon sorunları ve çözümleri |
ÖÇ05 | Eipman temizliği ve sanitasyon, mikrobiyal bulaşının önlenmesi; mantar sorunu ve önlemler; bazı önemli kötü kokular nedir, oluşumları nasıl engellenir? |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Şaraplık üzümün bileşimi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Şarap üretiminde üzüm analizi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Şıranın şarap üretimine hazırlanması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Alkol fermantasyonu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Alkol fermantasyonunu etkileyen faktörler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Şarapta malolaktik fermantasyon | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Malolaktik fermantasyonu etkileyen faktörler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara sınav | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Şarap filtrasyonu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Şarap şişeleme ve depolama | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Şarabın yıllandırılması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Şaraphane mikrobiyolojisi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Şaraphane sanitasyonu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Şaraplarda görülen hastalıklar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Şarapta Brettanomyces enfeksiyonu | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yıl sonu sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yıl sonu sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |