Genel Bilgi
Kod | GM004 |
Ad | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisindeki Gelişmeler |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ASİYE AKYILDIZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ASİYE AKYILDIZ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı meyve ve sebze işleme sanayinde son teknolojik gelişmeler hakkında bilgi kazanmaktır.
Dersin İçeriği
Ders;Meyve ve meyve ürünleri işlemede ultraviyole ışık kullanımı, yüksek basınç uygulamaları, meyve işlemde ultrasound uygulamaları, membran uygulamaları, yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamaları, ozon uygulamaları, meyve ve meyve ürünlerinde ışınlama uygulamaları minimum işlem uygulamaları, dondurarak konsantrasyon uygulamaları, meyve raf ömrü üzerine soğutma ve soğuk zincir etkisi, meyve işlemde vakum kızartma uygulamaları, yenilebilir kaplamalar, ısıl işlem uygulamalarını içerir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Sueli Rodrigues, Fabiano Andre Narciso Fernandes (2012). Advances in fruit processing technologies, CRC Press, Taylor & Francis Group, 6000 Broken Sound Parkway NW, Suite 300 Boca Raton, FL 33487-2742.
Notlar
Ders slaytları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Meyve ve meyve ürünleri işlemede ultraviyole ışık kullanımını öğrenir. |
ÖÇ02 | Meyve ve meyve ürünleri işlemede, yüksek basınç ve ultrasound uygulamalarını yapar. |
ÖÇ03 | Membran ve yüksek yoğunluklu elektrik alan uygulamalarını anlar. |
ÖÇ04 | Meyve ve sebzelere ozon ve ışınlama uygulamalarını kavrar. |
ÖÇ05 | meyve ve sebzeleri işlerken minimum işlem uygulamalarını ve dondurarak konsantrasyonu öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendisliği alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve Gıda Mühendisliği alanlarına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilir. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kullanabilir. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uzmanlaştığı alana yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilir, özgün bir konuyu araştırabilir, kavrayabilir, tasarlayabilir, uyarlayabilir ve uygulayabilir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanında uzman kişiler ile tartışmalarında, özgün görüşlerini savunur ve Gıda Mühendisliğinde uzmanlaştığı alandaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği alanlarında karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda Mühendisliği ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Meyve ve sebze işleme teknolojisindeki gelişmelerine giriş | Meyve ve sebze işleme teknolojisindeki gelişmelerine giriş kısmını okur (Advances in Fruit Processing Technologies) kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Meyve ve Meyve Ürünlerinin İşlenmesinde Ultraviyole Işık | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Yüksek basınç uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından çalışır | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Meyve İşlemede Ultrason Uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından öğrenir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Meyve İşleme Teknolojilerinde Membran Uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Yüksek Yoğunluklu Vurgulu Elektrik Alanı Uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından çalışır. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Meyve İşlemede Ozon Uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından çalışır. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Dersin ilgili konularını "Advances in fruit processing technologies" kitabından çalışır. | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Meyve ve Diğer Taze Ürün İşlemede Işınlama Uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Dondurarak Konsantrasyon Uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Meyve raf ömrü üzerine soğutma ve soğuk zincir etkisi | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Meyve işlemde vakum kızartma uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Yenilebilir kaplamalar | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Isıl işlem uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Minimum İşlem Uygulamaları | Dersin ilgili konusunu "Advances in fruit processing technologies" kitabından okur. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dersin ilgili konularını "Advances in fruit processing technologies" kitabından çalışır. | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders ile ilgili verilen ödevi hazırlar. | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |