Genel Bilgi
Kod | ISG229 |
Ad | İş Hijyeni |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. ERDAL KUŞVURAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. ERDAL KUŞVURAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilere işyerinde hijyenin önemini ve endüstriyel hijyenin unsurlarını kavratmak
Dersin İçeriği
İşyerinde hijyen açısından risk oluşturan faktörler. Alınması gereken tedbirler, kullanılan malzeme ve kişisel koruyucular
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
İş Hijyeni Ders Kitabı (İstanbul Üniversitesi Yayını, Prof.Dr. Sarper ERDOĞAN)
Notlar
Güncel Literatür
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Çalışma alanlarında risk faktörlerini tanımlar. |
ÖÇ02 | Çalışma alanlarında endüstriyel hijyenin önemini kavrar. |
ÖÇ03 | Endüstriyel hijyen teknik ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ04 | Endüstriyel ve kişisel hijyende kullanılan malzemeleri tanır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşçi sağlığı ve iş güvenliği temel kavram ve ilkelerini açıklar | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanla ilgili mevcut ulusal ve uluslararası mevzuatı açıklar | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel koruyucu malzemeler, sağlık ve güvenlik işaretleri ve amaca yönelik kullanımları hakkında detaylı bilgiye sahip olur | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıkları, iş kazaları, risk analiz yöntemleri, eğitim metotları ve istatistiksel ölçme tekniklerini açıklar | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Acil durumlarda uygulanacak ilkyardım tekniklerine ve çalışma hayatında ergonomi kurallarına ait yeterli bilgiye sahip olur | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve iş güvenliğinde ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile standartlarını tanımlar | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yangın, yangın tespiti ve yangından korunma tekniklerini açıklar | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamlarında oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerini ve ortamdaki tehlike kaynaklarını tanımlar | 4 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanla ilgili güvenlik eğitimleri için gerekli yöntem ve teknikleri etkili bir şekilde kullanır | 4 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili temel ölçüm tekniklerini kullanır | 4 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında raporlama yapar | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Temel bilgi teknolojilerini alanda etkin olarak kullanır | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İlkyardım tekniklerini uygular | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanla ilgili her türlü gelişmeyi reel ve sanal ortamda takip ederek öğrendiği bilgileri çok yönlü değerlendirir | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel iş sağlığı ve güvenliği kuralları ile alanla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata bağlı kalmak koşuluyla, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her türlü konuda sorumluluk alır | 3 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | İş sağlığı ve güvenliği alanıyla ilgili işçi, işveren ve iş güvenliği uzmanlarıyla etkin ve paylaşımcı iletişim kurar | 5 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | İş sağlığı ve güvenliği alanına özgü temel risk analizi tekniklerini kullanır | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Temel bilgi ve iletişim araçlarını iş sağlığı ve güvenliği alanında etkin olarak kullanır | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Hijyenin Tanımı ve önemi / Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler ile İlgili Bilgiler | ders notları | |
2 | Yararlı Patojenler | ders notları | |
3 | İş Ortamlarında Hijyen | ders notları | |
4 | Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman ve Teçhizatta Hijyen / Etkileri / Mücadele Yolla | ders notları | |
5 | Gerekli Malzeme, Madde ve Sistemler | ders notları | |
6 | Cildin Yapısı / Ciltteki Hastalık Yapabilen Zararlı Kimyasallara Karşı Korunma | ders notları | |
7 | Bakteriler ve tehlikeleri | ders notları | |
8 | Ara Sınav | ders notları | |
9 | Mikroskobik Ölçek / Mikrobik Çoğalma / Çapraz Bulaşma | ders notları | |
10 | Kişisel Hijyen / El Hijyeni / Tuvalet Hijyeni | ders notları | |
11 | El Yıkamanın Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Açısından önemi | ders notları | |
12 | Zararlı maddelerden korunma | ders notları | |
13 | Tırnak Fırçalarının Kullanım özellikleri | ders notları | |
14 | Ellerin Kurulanmasının Önemi | ders notları | |
15 | genel tekrar | ders notları | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ||
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |