ISG229 İş Hijyeni

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ISG229
Ad İş Hijyeni
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. ERDAL KUŞVURAN
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. ERDAL KUŞVURAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilere işyerinde hijyenin önemini ve endüstriyel hijyenin unsurlarını kavratmak

Dersin İçeriği

İşyerinde hijyen açısından risk oluşturan faktörler. Alınması gereken tedbirler, kullanılan malzeme ve kişisel koruyucular

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

İş Hijyeni Ders Kitabı (İstanbul Üniversitesi Yayını, Prof.Dr. Sarper ERDOĞAN)

Notlar

Güncel Literatür


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Çalışma alanlarında risk faktörlerini tanımlar.
ÖÇ02 Çalışma alanlarında endüstriyel hijyenin önemini kavrar.
ÖÇ03 Endüstriyel hijyen teknik ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ04 Endüstriyel ve kişisel hijyende kullanılan malzemeleri tanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşçi sağlığı ve iş güvenliği temel kavram ve ilkelerini açıklar 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanla ilgili mevcut ulusal ve uluslararası mevzuatı açıklar 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel koruyucu malzemeler, sağlık ve güvenlik işaretleri ve amaca yönelik kullanımları hakkında detaylı bilgiye sahip olur
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları, risk analiz yöntemleri, eğitim metotları ve istatistiksel ölçme tekniklerini açıklar
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Acil durumlarda uygulanacak ilkyardım tekniklerine ve çalışma hayatında ergonomi kurallarına ait yeterli bilgiye sahip olur
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve iş güvenliğinde ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile standartlarını tanımlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yangın, yangın tespiti ve yangından korunma tekniklerini açıklar
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamlarında oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerini ve ortamdaki tehlike kaynaklarını tanımlar 4
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanla ilgili güvenlik eğitimleri için gerekli yöntem ve teknikleri etkili bir şekilde kullanır 4
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili temel ölçüm tekniklerini kullanır 4
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında raporlama yapar
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel bilgi teknolojilerini alanda etkin olarak kullanır
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlkyardım tekniklerini uygular
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanla ilgili her türlü gelişmeyi reel ve sanal ortamda takip ederek öğrendiği bilgileri çok yönlü değerlendirir
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel iş sağlığı ve güvenliği kuralları ile alanla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata bağlı kalmak koşuluyla, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her türlü konuda sorumluluk alır 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İş sağlığı ve güvenliği alanıyla ilgili işçi, işveren ve iş güvenliği uzmanlarıyla etkin ve paylaşımcı iletişim kurar 5
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş sağlığı ve güvenliği alanına özgü temel risk analizi tekniklerini kullanır
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Temel bilgi ve iletişim araçlarını iş sağlığı ve güvenliği alanında etkin olarak kullanır 4
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kişisel gelişimi için ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenecek mesleki eğitimlere katılır 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hijyenin Tanımı ve önemi / Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler ile İlgili Bilgiler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yararlı Patojenler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 İş Ortamlarında Hijyen ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman ve Teçhizatta Hijyen / Etkileri / Mücadele Yolla ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Gerekli Malzeme, Madde ve Sistemler ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Cildin Yapısı / Ciltteki Hastalık Yapabilen Zararlı Kimyasallara Karşı Korunma ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Bakteriler ve tehlikeleri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Mikroskobik Ölçek / Mikrobik Çoğalma / Çapraz Bulaşma ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kişisel Hijyen / El Hijyeni / Tuvalet Hijyeni ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 El Yıkamanın Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Açısından önemi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Zararlı maddelerden korunma ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Tırnak Fırçalarının Kullanım özellikleri ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Ellerin Kurulanmasının Önemi ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 genel tekrar ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 01:57