BT0108 Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri ve Boyama Yöntemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT0108
Ad Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri ve Boyama Yöntemleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi PINAR ETİZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilerin mikrobiyolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar hakkında bilgi sahibi olmalarını hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında öğrenciler; mikroorganizmaların üretilmesi ve canlılıklarının korunması, saf kültürlerinin elde edilmesi (izolasyonu), sayımlarının yapılması, tanımlanmalarının (identifikasyonu) yapılması ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi, antimikrobiyel duyarlılık testlerinin yapılması amacıyla kullanılan ortamların ( canlı ve cansız ortamların) neler olduğunu, besiyerleri çeşitlerini, nasıl hazırlandıklarını, besiyerlerinin kalite kontrolü ve nasıl muhafaza edildiklerini öğrenecek, ayrıca üretilecek mikroorganizmalara göre kullanacağımız besiyerlerinin seçimi, boyama yöntemlerinin tanınması ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

1) Diagnostic Microbiology. Elmer W. Koneman, Stephen D.Allen, William M. Janda, Paul C.Schreckenberger, Washington C. Winn, Jr. J.B. Lippincott Company. 2) Media for Clinical Microbiology. Ronald M. Atlas, James W. Snyder. Taylor and Francis. 3) Manual of Clinical Microbiology. James Versalovic, Karen C. Carroll, Guido Funke, James H. Jorgensen. Marie L. Landry, David W.Warnock. ASM Press. 4) Medical Microbiology. Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Micheal A. Pfaller. Mosby, Elsevier.

Notlar

Ders Notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Besiyerlerinin hazırlanması ve içeriği ile ilgili bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Besiyerlerinin kalite kontrolü ve hangi şartlar altında saklanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Mikrobiyolojik preperat hazırlanmasını öğrenir.
ÖÇ04 Mikrobiyolojik boyama yöntemlerinin uygulanması ve incelenmesi konularında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 3
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 2
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikroorganizmaların beslenme ve üremeleri için gerekli olan maddeler Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Besiyerleri birleşimine giren başlıca maddeler ve besiyerlerinin sınıflandırılması Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-I Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-II Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-III Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-IV Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-V Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Bakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-I Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Bakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-II Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Anaerop bakterilerde kullanılan besiyerleri Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Hücre kültürleri Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Virolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Parazitolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Mikolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 04:49