Genel Bilgi
Kod | GM0048 |
Ad | Isıl Olmayan Gıda İşleme Teknolojileri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. ERDAL AĞÇAM |
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amacı, yakın gelecekte gıda işleme sanayisinde yaygın yer bulacak olan ısıl olmayan gıda işleme teknolojilerini tanıtmak, bu teknolojilerin gıda sanayisine entegrasyonunda gerekli nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi sağlamak ve mühendislik alt yapısının temellerini atmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; gıda bilimi ve teknolojisinde meydana gelen son gelişmeler ışığında geliştirilen yeni nesil ve ısıl olmayan gıda teknolojilerini kapsamaktadır. Ders kapsamında ısıl olmayan gıda işleme teknolojilerine genel bir giriş yapıldıktan sonra, etki mekanizmaları, gıda sanayisinde uygulama olanakları ve gıda kalitesi üzerine etkileri ortaya konacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Power point sunusu Novel Food Processing Technologies, Barbosa-Canovas GV, Tapia MS, Cano MP, CRC Press Novel Food Processing: Effects on Rheological and Functional Properties, Ahmad J, Ramaswamy HS, Kasapis S, Boye JI, CRC Press Novel Thermal and Non-Thermal Technologies for Fluid Foods, Cullen PJ, Tiwari BK, Valdramidis VP, Academic Press
Notlar
Power point sunusu Novel Food Processing Technologies, Barbosa-Canovas GV, Tapia MS, Cano MP, CRC Press Novel Food Processing: Effects on Rheological and Functional Properties, Ahmad J, Ramaswamy HS, Kasapis S, Boye JI, CRC Press Novel Thermal and Non-Thermal Technologies for Fluid Foods, Cullen PJ, Tiwari BK, Valdramidis VP, Academic Press
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerini tanımlar ve bilir |
ÖÇ02 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin etki mekanizması hakkında bilgiye sahip olur |
ÖÇ03 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojilerinin uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ04 | Isıl olmayan gıda işleme teknolojileri için ortaya konan mühendislik yaklaşımlarını analiz etme becerisi kazanır |
ÖÇ05 | Bu teknolojilerin gıda kalitesi üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 5 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | 5 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 1 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Isıl olmayan gıda teknolojilerine temel giriş | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıda işlemede Vurgulu Elektrik Alan teknolojisi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Vurgulu Elektrik Alan teknolojisinin gıda sanayisindeki uygulamaları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
4 | Gıda işlemede Yüksek Basınç teknolojisi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Yüksek Basınç teknolojisinin gıda sanayisindeki uygulamaları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Gıda işlemede Ultrases teknolojisi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Ultrases teknolojisinin gıda sanayisindeki uygulamaları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınavlar | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Gıda işlemede UV ve Vurgulu Işık teknolojileri | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | UV ve Vurgulu Işık teknolojilerinin gıda sanayisindeki uygulamaları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Gıda işlemede Işınlama teknolojisi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Işınlama teknolojisinin gıda sanayisindeki uygulamaları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Gıda işlemede Soğuk Plazma teknolojisi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Soğuk Plazma teknolojisinin gıda sanayisindeki uygulamaları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
15 | Gıda işlemede Ozon Uygulama teknolojisi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 15 | 3 | 45 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 15 | 4 | 60 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |