Genel Bilgi
Kod | GM0039 |
Ad | Gıda Mühendisliğinde Matematiksel Modelleme |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. ERDAL AĞÇAM |
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amacı, gıda sistemlerinde meydana gelen değişimleri matematiksel olarak modelleyebilen ve bu modelleri kullanarak gıda sistemlerinin tasarım ve optimizasyonu yapabilen insan gücünün yetişmesine katkı sağlamaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; gıda sistemlerinin tasarımı ve optimizasyonu için matematiksel yaklaşımları kapsamaktadır. Ders kapsamında gıda sistemlerine ilişkin kütle/enerji transferi ve denkliği, kimyasal değişim, vb süreçlerin tasarım ve optimizasyonu için matematiksel yaklaşımlar ortaya konulacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Power point sunusu Introduction to Food Engineering, Singh RP and Heldman DR, Academic Press Mathematical Molling of Food Processing, Farid MM, CRC Press Kimyasal Kinetik, Saçak, M, Gazi Kitapevi Isı ve Kütle Transferi: Pratik Bir Yaklaşım, Çengel YA, Güven Bilimsel Mühendislik ve Temel Bilimler için Diferansiyel Denklemler, Çengel YA ve Palm III WJ, Güven Bilimsel
Notlar
Power point sunusu Introduction to Food Engineering, Singh RP and Heldman DR, Academic Press Mathematical Molling of Food Processing, Farid MM, CRC Press Kimyasal Kinetik, Saçak, M, Gazi Kitapevi Isı ve Kütle Transferi: Pratik Bir Yaklaşım, Çengel YA, Güven Bilimsel Mühendislik ve Temel Bilimler için Diferansiyel Denklemler, Çengel YA ve Palm III WJ, Güven Bilimsel
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda sistemlerin tasarımında ve optimizasyonunda matematiksel yaklaşımların önemini bilir |
ÖÇ02 | Seçilmiş bir gıda sisteminin matematiksel analizini yapar |
ÖÇ03 | Bir gıda sisteminden elde edilen deneysel verileri matematiksel modeller ile açıklar |
ÖÇ04 | Gıda sistemleri ile ilişkili bir sürecin tasarım ve optimizasyonunda matematiksel yaklaşımları kullanır |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. | 5 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 2 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır. | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 1 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Matematiksel modellemeye giriş | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Gıda sistemlerinin ısı transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-I | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Gıda sistemlerinin ısı transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-II | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Seçilmiş bir gıda sisteminin ısı transfer analizi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Gıda sistemlerinin kütle transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-I | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Gıda sistemlerinin kütle transfer parametrelerinin belirlenmesinde teorik ve deneysel yaklaşımlar-II | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Seçilmiş bir gıda sisteminin kütle transfer analizi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınavlar | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım |
9 | Gıda sistemlerinde reaksiyon kinetiğinin matematiksel analizi-I | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Gıda sistemlerinde reaksiyon kinetiğinin matematiksel analizi-II | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Gıda sistemlerinde ard arda reaksiyon mekanizmalarının matematiksel analizi-I | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Gıda sistemlerinde ard arda reaksiyon mekanizmalarının matematiksel analizi-II | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Seçilmiş bir gıda sisteminin reaksiyon kinetiğinin analizi | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Isıl işlem hesaplamalarında (F, D ve z değerleri) analitik ve numerik yaklaşımlar-I | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Isıl işlem hesaplamalarında (F, D ve z değerleri) analitik ve numerik yaklaşımlar-II | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders Kitapları, Sunular ve Makale inceleme | Ölçme Yöntemleri: Proje / Tasarım |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 15 | 3 | 45 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 15 | 4 | 60 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,00 | ||
AKTS | 6 AKTS |