TB0063 Yemeklik Tane Baklagillerde Tohumluk Üretim Teknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TB0063
Ad Yemeklik Tane Baklagillerde Tohumluk Üretim Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYBEGÜN TON


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı yemeklik tane baklagillerde tohum üretiminde son gelişmeler ve tohum üretimi hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Yemeklik tane baklagiller açısından Dünyada ve Türkiyede yemeklik tane baklagillerin tohumluk üretim tekniği hakkında bilgi vermektir. Ayrıca tohumun yapısı, fizyolojisi, sertifikasyonu, testleri ve depolanması konularından oluşur.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Başalma D. ve Er C. 2020. Tohumluk ve Tohumculuk Temel İlkeler ve Teknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık

Notlar

Tohumculuk 2015. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemeklik tane baklagillerde tohumluk üretim tekniklerini bilmektir.
ÖÇ02 Tohum sertifikasyonu bilir
ÖÇ03 Tohum işlemeyi ve kalite kontrolü bilmektir.
ÖÇ04 Tohum depolama ve muhafaza koşullarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. 3
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. 4
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme, liderlik yapabilme yetisi taşır. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla Bitkileri alanındaki kaynaklara ulaşarak güncel gelişmeleri takip ederek, kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yemeklik tane baklagillerde tohumluk üretim teknolojisinin önemi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yemeklik tane baklagillerde tohumluk üretimindeki problemler Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Ülkemizde yemeklik tane baklagillerde son gelişmeler ve tohum üretiminin durumu Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Tohumun yapısı ve fizyolojisi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Tohumluk üretim ekolojisi Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Ödev sunumu Makale okumak Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
7 Tohumculuk mevzuatı Konu ile ilgili okuma yapmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Vize sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Tohum işleme konuları ve kalite kontrol Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Tohum temizleme ve fumigasyonu Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Tohum depolanması Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Tohumun uzun sure muhafaza edilmesi Litertaür tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Tohum sertifikasyonu Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Tohumluk pazarlama Literatür Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel tekrar Konu ile ilgili okuma yapmak Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
16 Final Sınavı Sınava Hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınavı Sınava Hazırlanama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 05:00