TBZ103 Elektrik ve Elektronik Ölçmeler

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TBZ103
Ad Elektrik ve Elektronik Ölçmeler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. HAYRULLAH ÖZEL
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör. HAYRULLAH ÖZEL (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Uzunluk, kesit ve çap ölçümü, hacim, alan ve ölçme hataları hesaplamaları, birimler ve dönüşümleri, temel elektriksel ve fiziksel büyüklüklerin tanımları, ölçü aletleri ve multimetre kullanımı, direnç, kondansatör ve bobin ölçümü, akım-gerilim, frekans, güç ölçümü ve osilaskop kullanımı

Dersin İçeriği

Bu derste; elektrik ölçme birim değerler, ölçmede hatalar, elektriksel ölçmeler de kullanılan cihazlar, ölçme alanı genişletme, ölçme sistemlerinde hesaplar, elektriksel ölçme uygulamalarının yapılması amaçlanmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Elektrik ve Elektronik Ölçmeler Ders Notu: Hayrullah ÖZEL

Notlar

Elektrik ve Elektronik Ölçmeleri, Nesil Matbaacılık, İstanbul: Prof. Dr. Halit PASTACI, 2003


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Elektriksel büyüklükleri tanır.
ÖÇ02 Temel ve türetilmiş büyüklükleri tanır.
ÖÇ03 Mesleği ile ilgili temel cihazları tanır.
ÖÇ04 Ölçü aletlerini kullanır.
ÖÇ05 Ölçme hatalarını hesaplar.
ÖÇ06 Elektriksel büyüklükleri ölçer.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal bilgileri kazanmak. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki uygulamalı bilgileri kazanmak. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek. Fen ve teknoloji alanındaki bilgileri bilimsel yöntemleri kullanarak sorgular. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Teknik resim, bilgisayar destekli çizim, simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve çeşitli yazılımları kullanarak alanı ile ilgili sistemleri ve bileşenlerini seçebilme, temel boyutlandırma hesaplarını yapabilme, mesleki plan ve projeleri çizebilme becerisini kazanmak.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanmak.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili uygulamalarda öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilmek, takımlarda sorumluluk alabilmek veya bireysel çalışma yapabilme becerisini kazanmak. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği, işçi sağlığı, iş kazaları ile çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olmak.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarihi değerlere saygılı, sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olmak.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanmak. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ölçme ve cihaz ilkelerinin incelenmesi, ölçü aletlerinin sembolleri ve çalışma prensibinin öğrenilmesi Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
2 Ölçü aletlerinin tanıtımı, ölçü hataları ve cihaz karakteristiklerinin incelenmesi. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
3 Doğru Akım Ampermetre ve Voltmetresinin tanıtımı, kullanılmasının öğrenilmesi, direnç ölçme işleminin yapılması, konu ile ilgili uygulama yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
4 Multimetreleri tanımak, analog ve dijital multimetrelerin okunmasını ve kullanılmasını öğrenmek, uygulama yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
5 Alternatif Akım ve Alternatif Gerilimin ölçülmesi ve bunlarla ilgili cihazları tanımak ve çalışma ilkelerini öğrenmek, konu ile ilgili uygulama yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
6 Ölçü transformatörlerinin tanıtılması, akım ve gerilim trs. incelenmesi, kullanılmasının ve bunlara bağlı ölçü aletlerinin okunmasını öğrenmek. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
7 Frekans ölçmenin incelenmesi ve ölçü aletlerinin tanıtılması, devreye bağlayarak kullanmayı öğrenmek Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Ders haftası için ölçme yöntemleri Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Güçkatsayısı, devir ölçmenin incelenmesi ve ölçü aletlerinin tanıtılması, devreye bağlayarak kullanmayı öğrenmek Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
10 Pens avometreleri, çevresel ölçüm cihazlarını, Gausmetreyi, şebeke analizörlerini tanımak, bağlamasını ve kullanmasını öğrenmek. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
11 İncelenen ölçü aletleri ile ilgili devreler kurup çeşitli uygulamalar yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası, Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Osiloskopun kalibrasyonunu yapmak, osiloskop ile AC ve DC gerilim ölçmek, periyot ve frekans ölçmek, konu ile ilgili uygulama yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
13 Osiloskop ile faz farkını ölçmek, güç ölçmek, akım ölçmek, kare dalga testleri yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
14 Osiloskop ve diğer ölçü aletleri ile uygulama yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
15 Birden fazla ölçü aleti kullanarak uygulama yapmak. Derslerle ilgili kaynakların okunması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders haftası için ölçme yöntemleri Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders haftası için ölçme yöntemleri Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 08:41