LTS104 Gıda Güvenliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod LTS104
Ad Gıda Güvenliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket AE Alan Eğitimi Dersleri S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. TÜZÜN AYTEKİN
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. TÜZÜN AYTEKİN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda güvenliği konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak

Dersin İçeriği

Gıda güvenliğinde biyolojik, fiziksel, kimyasal tehlikeler ve bu tehlikelerin önlenmesi; gıdaların satın alınması, taşınması, depolanması, işlenmesi; katkı maddeleri ve kalite kontrol sistemleri.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yok

Kaynaklar

GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSiPLERİ (T.C.Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2385)

Notlar

GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSiPLERİ (T.C.Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2385)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel besin maddelerini tanımlar
ÖÇ02 Besin güvenliği ile ilgili temel kavramları açıklar
ÖÇ03 Besin güvenliğini bozan etmenleri belirler
ÖÇ04 Kalite güvence sistemlerini tanımlar
ÖÇ05 Katkı maddelerini kullanım amaçlarına göre sınıflandırır
ÖÇ06 Gıda muhafaza yöntemleri açıklar
ÖÇ07 Gıda kaynaklı patojenleri listeler
ÖÇ08 Kimyasal gıda güvenliği tehlikelerini sınıflandırır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji, Kimya ve Laboratuvar Tekniklerindeki temel kavramları açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar temel kavramlarını biyolojik ve kimyasal analizlerde kullanır.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar teknikleri ile ilgili analizlerde yöntem ve teknikleri açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili yöntem ve teknikleri ile sonuçları değerlendirir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar teknikleri alanında edindiği bilgiler çerçevesinde analizleri yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili laboratuvar teknolojilerini kullanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Analiz sonucu verileri elde eder ve yorumlar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar çalışmalarında eleştirel düşünme için uygun yöntemleri kullanır ve sorunları saptayarak çözer.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili çalışmaları ve sorunların çözümünü bireysel veya ekip üyesi olarak yürütür.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme bilinci ile davranır. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili elde ettiği verileri depolamada ve aktarmada bilgi teknolojilerini etkin şekilde kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İngilizceyi mesleki alandaki gelişimleri izleyebilecek etkinlikte kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Laboratuvar çalışmaları sonuç ve sorunlarıyla ilgili kişi ve kurumlarla iletişim ve paylaşımda bulunur.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Laboratuvar güvenliği konusunda kurallara uygun davranır. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerine uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında genel bilgi Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası
2 Temel Besin Maddeleri Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gıda Güvenliğine Giriş Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişimini Etkileyen Faktörler Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Gıda Kaynaklı Patojen Bakteriler Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
6 Gıda Kaynaklı Virüsler Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıda Kaynaklı Parazitler Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Sınav sorusu hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kimyasal Gıda Güvenliği Tehlikeleri Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Kalite Güvence Sistemleri Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gıda Kaynaklı Patojenlerin Epidemiyolojisi Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
12 Gıda Muhafazası Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
13 Gıda Katkı Maddeleri Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Gıda Güvenliği ile ilgili diğer konular Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Genel tekrar Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav sorusu hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav sorusu hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 20.02.2025 04:06