SRP107 Toprak Bilgisi

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP107
Ad Toprak Bilgisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı öğrencilerin, sera toprağını tanımasını, toprağın oluşum koşullarını, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini kavramasını, toprağın organik maddesinin önemini anlamasını, örtüaltı yetiştiriciliğinde toprak verimliliğini belirmek için nasıl toprak örneği alınması gerektiği konularında temel bilgileri öğretmektir.

Dersin İçeriği

Toprağın tanımı, toprak oluşumu, toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tanımlanması, toprağın organik maddesi, serada bitki yetiştiriciliği için toprak hazırlanması ve toprak çevre ilişkileri konularında temel bilgiler anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Toprağın genel bileşimi ve toprakların kökenini öğrenebilme.
ÖÇ02 Toprakları oluşturan faktör ve süreçleri tanıyabilme
ÖÇ03 Toprakların temel fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrayabilme
ÖÇ04 Toprak verimliliği ve toprak çevre ilişkileri konusunda temel kavramları kavrar
ÖÇ05 Toprak örneklerini analize hazırlamayı kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ziraat alanı için gerekli bilişim teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve uygun bilgisayar programlarını kullanabilir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilme yeteneğine sahiptir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar. 5
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerin büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini kullanır, doğru, dengeli beslenme ve gübreleme ile üretim yapma becerisini kazanır. 4
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Topraksız kültür ortamlarını kullanarak topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar, uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında öğrendiği bilgileri değerlendirir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, Ders kaynakları ile dersin işlenişi ve uygulama hakkında bilgiler verilmekte, sınav sistemi ve değerlendirme yönteminin açıklanması yapılmaktadır. Toprağın genel tarifi ve ana bileşenleri açıklanmaktadır. İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Kayaçlar ve mineraller hakkında bilgi Genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 İnorganik toprak ana materyalini oluşturan magmatik, tortul ve metamorfik kayaçlar ile organik ana materyaller hakkında bilgiler verilmekte İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Ana materyal türleri açıklanmaktadır. İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Toprak oluşumunda aşınma olayları hakkında bilgi İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Toprak oluşumunda aşınma, ayrışma ve birleşme olayları anlatılacaktır İlgili notların okunması, genel tekrar, sınava hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Toprak profili ve horizonlarının oluşumu ve adlandırılması anlatılmaktadır. İlgili notların okunması, genel tekrar, sınava hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Toprak sınıflandırma sistemleri açıklanmaktadır. İlgili notların okunması, genel tekrar, sınav sorularının cevaplarının tartışılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Mineral toprakların fiziksel özellikleri (tane yoğunluğu, tekstür, strüktür, hacim ağırlığı, boşluklar hacmi, toprak kıvamı ve toprak rengi) anlatılmaktadır. İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Mineral topraklardaki bitki besin maddelerinin anlatılması İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Toprak organik ve inorganik kolloidleri hakkında genel bilgiler ve inorganik toprak kolloidleri olan kil minerallerinin oluşumları, sınıflandırılmaları ve özellikleri açıklanmaktadır. İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Toprak reaksiyonu (pH) ve tampon sistemleri açıklanmakta İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Bitki besin maddeleri ile toprak reaksiyonu arasındaki ilişki açıklanmakta İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Toprakta tuzlulaşma, alkalileşme ve asitleşme süreçleri ve ıslahları hakkında bilgiler verilmektedir. İlgili notların okunması, genel tekrar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarı yıl sonu sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarı yıl sonu sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 10:50