SRP146 Bitki Koruma

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP146
Ad Bitki Koruma
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Kültür bitkilerine ekonomik olarak zarar veren böcekler, akarlar, fungus, bakteri, virüs, nematod, yabancı otlar ve bunların kültür bitkilerindeki zararlarını ve mücadele yöntemlerini öğretmek

Dersin İçeriği

Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde ortaya çıkan bitki koruma sorunları ve bunların çözümüne yönelik bilgiler anlatılmaktadır, değerlendirme ve uygulamaya aktarma becerisi kazanmaları sağlanmaktadır

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kültür bitkileri için bitki korumanın önemine dikkat eder.
ÖÇ02 Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur.
ÖÇ03 Bitkide sorun olan zararlı, hastalık ve yabancı otları araştırır, etmene uygun mücadele yöntemini seçer.
ÖÇ04 Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan yabancıotları ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Bitkilerde hastalığa sebep olan funguslar, bakteriler ve virüsler ile bu etmenlerin genel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ06 Bitkilerde ürün kaybına neden olan böcek, akar ve nematodlar hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Bitkilere zarar veren canlı (biyotik) ve cansız (abiyotik) etmenleri ararştırır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanarak yapar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri), toprak analiz yöntemlerini açıklar. 1
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementleri, bu elementlerin bitkilerdeki işlevlerini, bitkisel üretimde doğru ve dengeli beslenmenin ve gübrelemenin önemini açıklar, uygun materyal kullanarak üretim yapar.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Topraksız kültür ortamlarını öğrenir ve topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitki Korumaya giriş Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Bitki Koruma nedir, Tanımı, tarihçesi ve çalışma alanları Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Bitkilerde Zarar Oluşturan Etmenler (böcekler, akarlar, nematodlar) Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Bitki Koruma Açısından Önemli Böcek Takımlarının Tanınması ve Kültür Bitkilerinde Zararlı Olan Önemli Türler Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Böcekler genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Akarlar genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Nematodlar genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ders notları ve sunuları. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bitkilerde hastalık Oluşturan Etmenler (funguslar, bakteriler, virüsler) Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Bitkilerde hastalık yapan virüslerin genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Bitkilerde hastalık yapan bakterilerin genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Bitkilerde hastalık yapan fungusların genel özellikleri, simptomları ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Yabancı otlar, genel özellikleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Yabancı otlar ve mücadele yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Bitki Zararlılarına Karşı Mücadele Yöntemleri Ders notları ve sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunu Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 05.09.2024 11:04