Genel Bilgi
Kod | SRP227 |
Ad | Uygulamalı Seracılık II |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dönem içinde alınan teorik derslerin uygulamalarını yaptırmak, çeşitli konularda uygulama becerilerini arttırmak.
Dersin İçeriği
Sera sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler, dönem süresince, uygulama serasında pratik yaptırmak yoluyla öğrencilere anlatılmaktadır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Öğretim elemanı ders notları
Notlar
Öğretim elemanı ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sera, seracılık, sera teknikerliği kavramlarını algılayarak çalışma alan ve sorumluluklarını kavrar |
ÖÇ02 | Örtüaltında yetiştirilen sebze ve süs bitkilerinin bakımı, gübrelenmesi konularında uygulama çalışmalarının yapar |
ÖÇ03 | Örtü altında yetiştirilen sebze ve süs bitkilerinin hastalık ve zararlı kontrolü vb. konularda uygulama çalışmalarını yapar |
ÖÇ04 | Mevsimsel sebzelerin yetiştiriciliğini yapar |
ÖÇ05 | Mevsimsel sebzelerin bakım işlemlerini yapar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar, güncel gelişmeleri takip eder. | 5 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. | 4 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Ziraat alanı için yeterli iletişim ve bilişim teknolojilerini bilir ve etkin şekilde kullanır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilme yeteneğine sahiptir. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerin büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementlerini kullanır, doğru, dengeli beslenme ve gübreleme ile üretim yapma becerisini kazanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Topraksız kültür ortamlarını kullanır, topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapma yeteneğine sahiptir. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar. | |
PÖÇ15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir. | |
PÖÇ16 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar, uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında öğrendiği bilgileri değerlendirir. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Seraların ve uygulama alanının tanıtılması | İligili notların okunması | |
2 | Seraların ve uygulama alanının tanıtılması, uygulama malzemelerinin gösterilmesi | İlgili notların okunması, uygulama alanında çalışmalar | |
3 | Kullanılan alet ve ekipmanların tanıtılması | İlgili notların okunması, uygulama alanında çalışmalar | |
4 | Uygulama seralarındaki yetiştiricilik sistemleri ile ilgili bilgi verilmesi 1 | İlgili notların okunması, uygulama alanında çalışmalar | |
5 | Uygulama seralarındaki yetiştiricilik sistemleri ile ilgili bilgi verilmesi 2 | Arazinin ekime hazırlanması | |
6 | Uygulama seralarında kullanılan sulama sistemlerinin tanıtılması 1 | Parselasyon, fide dikimi | |
7 | Uygulama seralarında kullanılan sulama sistemlerinin tanıtılması 2 | Gübre uygulaması, damlama sulama sisteminin kurulması | |
8 | Ara Sınav | Ara sınav | |
9 | Uygulama seralarında ve alanlarında bitki bakım işlemlerinin ve yabancı ot temizliğinin yürütülmesi 1 | Yabancı ot temizliği | |
10 | Uygulama seralarında ve alanlarında bitki bakım işlemlerinin ve yabancı ot temizliğinin yürütülmesi 2 | Sulama | |
11 | Uygulama seralarında ve alanlarında bitki bakım işlemlerinin ve yabancı ot temizliğinin yürütülmesi 3 | Yabancı ot temizliği | |
12 | Uygulama seralarında ve alanlarında bitki bakım işlemlerinin ve yabancı ot temizliğinin yürütülmesi 4 | Sulama | |
13 | Uygulama seralarında ve alanlarında bitki bakım işlemlerinin ve yabancı ot temizliğinin yürütülmesi 5 | Çapalama | |
14 | Uygulama seralarında ve alanlarında bitki bakım işlemlerinin ve yabancı ot temizliğinin yürütülmesi 6 | Hasat | |
15 | Uygulama seralarında ve alanlarında bitki bakım işlemlerinin ve yabancı ot temizliğinin yürütülmesi 7 | Hasat | |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |